Zdravstveni dom Maribor: Za cepljenje proti covidu-19 prijavljenih 13 tisoč ljudi

Barbara Bradač Barbara Bradač
12.01.2021 02:00
V teh dneh v mariborskem zdravstvenem domu pričakujejo prve odmerke cepiva proti covidu-19 za splošno populacijo. Naročene za cepljenje bodo poklicali za termin.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Mariboru bodo proti covidu-19 cepili v ambulanti za cepljenje v Ulici talcev 5. 
Andrej Petelinšek

V mariborskem zdravstvenem domu se centralizirano za mariborsko in okoliško območje zbirajo naročila za cepljenje proti covidu-19 od zadnjega dne minulega leta. Preko aplikacije, po telefonu in elektronski pošti se je doslej prijavilo nekaj več kot 13 tisoč ljudi. Pričakujejo, da bodo prve stare nad 80 let cepili ta teden.

Od starih do mladih

"Prijavljali so se od starejših do mlajših. Ne morem reči, da bi katera starostna skupina izstopala. Še vedno pa je to precej majhno število. Pri nas se zbirajo naročila za cepljenje s širšega mariborskega območja. Gre torej le za okoli deset odstotkov ali celo manj populacije, ki se lahko cepi," je povedal Aleksander Jus, pomočnik direktorja v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor.

Twitter/sta

Cepivo tudi za splošno populacijo v Mariboru pričakujejo v teh dneh. "Najprej bomo cepili še preostanek zdravstvenih delavcev in starejše od 80 let, saj tudi zanje pričakujemo nekaj cepiva," je pojasnil Jus. ​Ko bodo vedeli, koliko cepiva prejmejo, bodo starejše od 80 let, ki so se prijavili za cepljenje, po telefonu obvestili o terminu. Kogar ne bodo priklicali, mu bodo poslali SMS-sporočilo, če je pri prijavi navedel telefonsko številko mobilnika. Cepljenje bo v ambulanti za cepljenje v Ulici talcev 5. Jus zagotavlja, da bodo glede na razpoložljivo število doz cepiva takoj organizirali zadostno število cepilnih timov.

Koncesionarji še ne cepijo

Tudi Igor Dovnik, predsednik strokovnega Združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, meni, da je število 13 tisoč naročenih za cepljenje za območje Maribora z okolico precej majhno. "Trdno sem prepričan, da je edini način, če država želi v kratkem času cepiti veliko ljudi, da je treba najprej narediti široko javno kampanjo, ki bo razblinila številne dvome, ki se porajajo v zvezi s cepljenjem. Marsikaj, kar kroži, nima ne repa ne glave in je v nasprotju s tem, kar znanost in medicina vesta," je jasen Dovnik. Mimogrede doda, da je sam že bil cepljen.

Družinski zdravniki koncesionarji navodil v zvezi s cepljenje še niso prejeli, je povedala zdravnica v Rušah Ina Hegedič, saj sedanjega cepiva zaradi pogojev hrambe in logistike ne morejo uporabljati. Biontechovo zdrži le zelo kratek čas, treba ga je hitro uporabiti, že za Modernino in cepivo Astre Zenece predvideva, da bosta na tem področju prinesli olajšanje in bodo lahko z njima cepili tudi zdravniki koncesionarji. Zdaj usmerjajo paciente k prijavi na cepljenje v mariborski zdravstveni dom, nekateri pa sami oblikujejo sezname svojih pacientov in jih nato prav tako posredujejo v zdravstveni dom. "Verjetno bodo najstarejši pacienti prišli prej na vrsto, če se prijavijo v zdravstvenem domu, kot bomo mi prejeli cepivo," pojasni Hegedičeva, zakaj svetuje svojim pacientom, naj se obrnejo neposredno na zdravstveni dom. Tistim, ki tega ne zmorejo, pa pri naročanju pomaga.

Twitter/sta

​"Sistemi naročanja delujejo. A ljudje naj bodo zelo pozorni predvsem pri vnašanju podatkov preko aplikacije, ker sistem zazna, če podatki niso pravilni, in potem javlja napako," opozarja Jus. Preko aplikacije se je za cepljenje prijavilo več kot 3400 ljudi.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta