(SPREMLJAMO) V nedeljo potrjenih 744 okužb, cepivo zdaj najprej za zdravstvene delavce, naslednja pošiljka za starejše

M.R.
04.01.2021 10:42
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je pojasnila, kako bodo prednostno cepljeni starejši in tudi kronični bolniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Andrej Petelinšek

V Sloveniji je bilo v nedeljo opravljenih 2671 testov na okužbo z novim koronavirusom, od tega jih je bilo 744 pozitivnih. Delež je bil tako 27,8-odstoten. Večji delež je bil potrjen z molekularnimi PCR testi (31,1 odstotka pozitivnih testov), pri hitrih avtogenih testih pa je bil delež 17,5-odstoten. 

Včeraj je bilo v Sloveniji 19.525 aktivnih primerov, še poroča spletni portal Covid-19 sledilnik.

V bolnišnicah je bilo 1209 bolnikov s covid-19, od tega jih je bilo 194 na oddelkih za intenzivno nego. Umrlo je 35 bolnikov, je prek Twitterja sporočila vlada. Od tega jih je 30 umrlo v bolnišnicah in pet v domovih za starejše, pa je na redni novinarski konferenci povedal govorec vlade Jelko Kacin.

14-dnevna incidenca v Sloveniji v Podravju je upadla in je nižja od povprečja v državi. V podravski statistični regiji je tako 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev znašala 906,9, povprečje za celotno državo znaša 908,2. Najnižja je v goriški regiji (678,1), sledijo gorenjska regija (679,4), primorsko-notranjska regija (698,8), obalno-kraška (703,3) in osrednjeslovenska regija (724,6). Najvišja pa je incidenca v posavski regiji (1666,2), nekoliko boljša je v jugovzhodni Sloveniji (1388,3).

Podobno sliko kaže tudi 7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev. Ta je sicer najnižja v primorsko-notranjski regiji (371,1), sledijo gorenjska regija (382,0), obalno-kraška regija (391,9), osrednjeslovenska regija (392,9), goriška regija (395,2) in podravska regija (464,0). Za celotno državo 7-dnevna incidenca znaša 484,6 okužbe na 100.000 prebivalcev.

V domovih za starejše je bilo včeraj na novo okuženih 59 stanovalcev in 8 zaposlenih. V soboto pa je bilo v domovih na novo okuženih 11 stanovalcev in 11 zaposlenih. Podobno je bilo v soboto v petih posebnih socialno-varstvenih zavodih potrjenih 11 novih okužb med stanovalci, v nedeljo pa sta bila novo okužena en stanovalec in en zaposleni.

Hitro testiranje v zdravstvenih domovih, danes prispela nova pošiljka cepiva

Od danes dalje je brezplačno testiranje s hitrimi testi že mogoče v številnih zdravstvenih domovih, je poudaril Kacin. Prav tako so testiranja omogočena za zaposlene v šolah in v zavodih za učence s posebnimi potrebami. Slednji se namreč jutri vračajo v šolske klopi. 

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne pa je na novinarski konferenci pojasnila, da je danes v državo prispelo 16.575 odmerkov cepiva proti koronavirusu. Cepivo bo namenjeno vsem delavcem v zdravstvu. Naslednja pošiljka, ki bo prispela prihodnji teden, pa bo namenjena starejšim osebam, ki ne živijo v domovih za starejše občane, in bolnikom s kroničnimi boleznimi, pri katerih je večje tveganje za hujši potek bolezni covid-19. 

Po besedah državne sekretarke bodo najprej cepljeni starejši od 80 let, potem starejši od 70 let, pozneje še starejši od 60 let. Pojasnila je, da bo o cepljenju kroničnih bolnikov presojal osebni zdravnik, ki pozna splošno stanje posameznih pacientov. 

Na vprašanje, ali je res zaradi cepljenja že kdo umrl, je odgovorila, da ni nobenih informacij, "da bi prišlo do kakršnega koli dogodka, ki bi bil pridružen cepljenju"

Ob prvi pošiljki cepiva je bilo za stanovalce domov za starejše občane namenjenih 8000 odmerkov, je pojasnila Marija Magajne. Po podatkih proizvajalca cepiva naj bi bilo vsaj 50 odstotkov cepljenih imunih na virus že ob prvem odmerku cepiva, ko bodo vsi dobili še drugi odmerek, pa bo imunost še precej višja, je pojasnila državna sekretarka. Pri številu hospitalizacij bi se to lahko pokazalo v drugi polovici januarja, je ocenila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta