Šter: Na Zanzibarju, ki se promovira kot varen otok, kjer ni virusa, umrl slovenski turist. Krek ne želi, da se državljane straši

A.L.
26.02.2021 12:37
Ni oblasti, ki bi kogarkoli lahko zadrževala s prepovedjo potovanja, "ampak imejmo razum in pogum, da bomo tisto pot, ki jo nameravamo opraviti, opravili upoštevaje vse previdnostne ukrepe".
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je na novinarski konferenci opozoril, da se je v zadnjih dneh trend obrnil navzgor, kot pravi, gremo očitno iz stagnacije počasi navzgor.

Daniel Novakovič/sta

"Najslabša situacija je v obalno-kraški regiji. Moramo reči, da meji na Furlanijo-Julijsko krajino, kjer imajo po včerajšnjih podatkih 25 odstotkov britanskega seva, to je krepko več kot pri nas. Lahko dam hipotezo, da je morda angleški sev prišel tudi na obalno območje. Intenziteta menjave ljudi na obmejnem območju je velika, že leta tam nimamo meje in živimo v sožitju, dnevno se izmenjuje približno 5000 ljudi. To je en problem. Drug problem pa je, da žal ostale regije ne gredo iz oranžne v rumeno, le dve sta v rumeni fazi. Tudi v teh regijah se nam številke dvigujejo, situacija se počasi slabša," razlaga Krek.

Pravi, da zadnje tedne posluša, da smo najbolj obremenjeni s smrtjo, a po njegovih besedah se ti podatki dajejo v javnost pavšalno, "na NIJZ nam to ni prav, ne želimo, da se državljane straši. Če pogledamo število smrti na milijon, vidimo, da so nad nami v Evropi med drugim Nemčija, Portugalska, Češka, Slovaška". Če gledamo sedemdnevno povprečje, je pred Slovenijo izjemno veliko držav, pravi Milan Krek, ki poudarja, da Slovenija nikakor ni na vrhu, kot se skuša v javnosti plasirati. 

Šter: Še vedno odsvetujemo nenujna potovanja

Vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter pa se je dotaknil potovanj, ki so v teh dneh med Slovenci precej pogosta. "Na konzularnem sektorju dnevno prejmemo več kot 50 in manj kot 80 vprašanj, ki se posredno ali neposredno nanašajo na možnosti potovanja ali bivanja v tujini. Imam vtis, da gre v večini primerov za preverjanje tistih informacij, ki jih spraševalci že imajo. Večinoma se glasijo vprašanja nekako tako: 'Veste, rekli so nam tako, dajte nam potrditi ali dajte nas prosim poučiti, ali je temu res tako.'" Šter razlaga, da se vprašanje običajno nanaša na časovne omejitve, pa dokumente, ki jih je potrebno imeti, nekaj je tudi splošnih vprašanj.

Nebojša Tejič/sta

"Naše stališče je za marsikoga že dolgčasno, ampak še vedno odsvetujemo nenujna potovanja. Pri tem je nujnost vezana na kakšen razlog, ki zares prevlada in nam je v vitalnem interesu. Nujnost ni to, da smo morda vplačali kakšen turistični vavčer in nam zdaj sporočajo, da bo to propadlo," opozarja Andrej Šter.

V svojem govoru je opozoril tudi na primer iz tega tedna, ko je na Zanzibarju pred dnevi umrl slovenski državljan, ki je bil tam na turističnem potovanju. Smrt je nastopila po nekaj tednih hospitalizacije, ali je umrl zaradi covida-19, sicer ni mogel potrditi. Šter opozarja, da se včasih v kakšnih posameznih informacijah ta del sveta promovira kot otok, ki ima samo rajske plaže in kamor virus in bolezen ne sežeta. Pravi, da ni oblasti, ki bi kogarkoli lahko zadrževala s prepovedjo potovanja, "ampak imejmo razum in pogum, da bomo tisto pot, ki jo nameravamo opraviti, opravili upoštevaje vse previdnostne ukrepe".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta