Hrvaška prvi večji val turistov pričakuje šele maja. Bo pogoj za prihod negativni PCR-test na koronavirus?

STA, VČ
25.02.2021 17:19
Da bi obdržali status Hrvaške kot varne in zaželene turistične destinacije, so v Zagrebu predstavili spletno platformo Safe Stay in Croatia (Varno na Hrvaškem). Tudi na ta način želijo gostom sporočiti, da v turizmu in povezanih dejavnostih spoštujejo zdravstvene protokole, ki veljajo v času pandemije covida-19.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Hrvaška tudi letos namerava obdržati sloves dobro pripravljene in epidemiološko varne turistične destinacije, kot je bila zaradi svoje ugodne epidemiološke slike že lani. Uporabnikom spletne strani bodo na voljo informacije o varnostnih in zdravstvenih razmerah na turističnem trgu, in sicer v osmih jezikih, vendar ne tudi v slovenščini.

S predpisanimi protokoli so zajeli več kot 200.000 hrvaških gostincev in ponudnikov storitev, je na predstavitvi nove spletne strani povedala hrvaška ministrica za turizem Nikolina Brnjac. Vsi, ki bodo uspeli uveljaviti varnostne in zdravstvene protokole, bodo brezplačno dobili tudi nacionalno označbo Safe Stay in Croatia, ki je narejena po vzoru oznake svetovnega sveta za potovanja in turizem WTTC Safe Travels.

Označba Safe Stay in Croatia je tudi spodbuda vsem v verigi potovanj, da bi še naprej upoštevali ukrepe za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. Označbo lahko pridobijo hoteli, zasebni apartmaji, kampi, gostinski lokali, letališča, trajektna pristanišča, marine, bencinske postaje, muzeji in turistične atrakcije. Na spletni strani je objavljen tudi zemljevid Hrvaške z epidemiološko sliko po regijah.

Uporabniki spletne strani safestayincroatia.hr lahko poiščejo vse akterje turističnega sektorja, ki nosijo oznako Safe Stay in Croatia, so poudarili njeni avtorji. Uporabniki bodo lahko prek spletne strani tudi delili svoja mnenja in vtise.

Ministrica je v odgovoru na novinarsko vprašanje izjavila, da ni še jasno, ali bodo od turistov ob prihodu na Hrvaško zahtevali predložitev negativnih PCR-testov na koronavirus, saj pričakujejo dogovor na ravni EU.

V času velikonočnih praznikov, ki bodo letos v začetku aprila, še ne pričakuje večjega povpraševanja turistov, pač pa šele od konca maja. Na vprašanje, ali bo letošnja turistična sezona boljša od lanske, ko so na Hrvaškem dosegli le 37 odstotkov prihodov in 50 odstotkov prenočitev iz rekordnega turističnega leta 2019, pa je ministrica odgovorila, da bo to odvisno predvsem od epidemioloških razmer in ukrepov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta