Štopanje je bilo nedolgo nazaj mladim zelo blizu, zakaj je danes drugače?

Klara Širovnik Klara Širovnik
26.04.2019 11:02
Si še upamo dvigniti palec in štopati ali pa ustaviti avto in koga pobrati? Štopanje je bilo še pred 20 leti mladim zelo blizu, danes pa so vozniki do štoparjev zadržani, tistim brez avta pa je pogosto izpod časti, da bi stali ob cesti in računali na dobro voljo neznancev. A če dobro pomislimo, so spletni portali, na katerih se dogovarjamo za medkrajevne prevoze (kot recimo prevozi.org) digitalizirana - in plačljiva - inačica dobrega starega štopanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ozren Blanusa

Raje plačamo, kot da se pogovarjamo z voznikom

Tadeja K
"V primerjavi z drugimi prevozi je štopanje super tudi zato, ker ti ustavijo taki ljudje, ki se s tabo želijo tudi pogovarjati. Zanje nisi 'kar eden', ampak ustavijo s tem namenom, da nekomu pomagajo, da človeku mimogrede naredijo uslugo,"
"Ljudje, ki ustavijo, me ne jemljejo kot nekoga, ki jim bo pomagal povrniti stroške prevoza. Imajo me za nekoga, ki mu dejajo uslugo. Zanimiv si jim, ker štopaš, hkrati pa se neradi vozijo sami in jim lahko med potjo delaš družbo,"
Igor Jurišič
"Recimo, da se pogovarjam po telefonu. Kako naj poberem štoparja in se pogovarjam naprej? Naj odložim telefon? To pa že ne,"
"Včeraj sem štopala manj kot deset minut, je pa seveda zelo odvisno od lokacije in tega, kateri dan je, kako gost je promet in tako naprej. Pride dan, ko se ljudje samo peljejo mimo in ti pomahajo. Drugič ti nekdo takoj ustavi. A da prevoza ne bi dobila in bi si morala zaradi stiske s časom tik pred zdajci organizirati kakšno drugo obliko prevoza, se še mi ni zgodilo,"

Tudi fizične prepreke

"Problem je že v tem, kam se lahko kot štopar postaviš. Vem, da so včasih čakali na vhodih na avtocesto, zdaj pa hoja tam sploh ni dovoljena. Lokacij je vse manj,"
"Ni nekega splošnega nasveta, na kaj mora biti štopar pozoren, da bi se izognil neprijetnostim. Gre za neko običajno previdnost, ki tako ali tako mora veljati vedno in povsod. Logično pa je, da je bolj nevarno, če gre devetnajstletna punca štopat sama ob treh zjutraj, kot pa isto počneta dva fanta ob dveh popoldne,"

Včasih smo imeli "avtoštoparske izkaznice"

"Če se je med potjo slučajno zgodila nesreča, potnik potem ni mogel tožiti voznika,"
"Obenem so ljudi opozorili, da poberejo študente, ki so finančno precej omejeni. Oni so pomagali njim, izkaznica pa je poskrbela za tistega, ki je pripravljen ustaviti,"
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta