Stranke tehtajo možnosti: SDS in Desus tudi o novi vladi, SD zanimajo le volitve, Počivalšek govoril že z vsemi

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
30.01.2020 19:47

Po odstopu vlade so se danes sestali štabi nekaterih strank. V SD o volitvah kot edini opciji, pri Desusu in SDS ne izključujejo resnih pogovorov o iskanju alternativne večine v tej sestavi parlamenta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stranke še formalno s sklepi organov strank sprožajo aktivnosti za pripravo na predčasne volitve. Niso pa te edina opcija, pravijo v SDS in Desus.
Robert Balen

Ko bi se že lahko razjasnilo ali pa (še) z nedvoumnimi potrdili osrednjih političnih akterjev nakazalo, ali državo čakajo parlamentarne volitve ali pa bi se lahko oblikovala alternativna koalicija, se to ni zgodilo. Tudi SD, SDS in Desus so danes izkazali namero po predčasnih volitvah, a najtrdneje, brez dopuščanja drugih možnosti, za tem stojijo le prvi.

SDS nima težav s pošiljanjem vabil

Tako kot se je na eni strani v zadnjih dneh jasno izkazalo, da so popolnoma vse niti v rokah najmočnejše parlamentarne stranke in njenem prvaku Janezu Janši, je jasno tudi, da SD najbolj ustrezajo predčasne volitve. Čeprav se je zaslišalo, da bi jim tudi premik v opozicijo v primeru nove sestave v tem mandatu povsem ugajal, so danes pripravljenost na scenarij volitev izkazali z oblikovanjem volilnega štaba. Po odstopu premierja Marjana Šarca so vanj uperili kar nekaj puščic in bili do poteze odkrito kritični, tako je povedal tudi predsednik SD Dejan Židan: "Bili smo jezni, ker zaradi razpada ministrske ekipe LMŠ in odhoda vlade ne bomo realizirali nekaterih obljub ter zakonskih projektov, ki so bili že pripravljeni." Židan je dodal še, da nimajo nobene želje po iskanju tisoč in enega razloga, "zakaj podaljšati, obdržati položaje". Na to, ali bo v tem trenutku nastala desna koalicija ali desnosredinska, ki po njihovem mnenju ne bo v korist Slovenije, pa na to ne morejo vplivati, je še dodal.

Kdo bo "tisti junak"

Na seznamu prejemnikov teh pozivov, ki bi lahko potovala tudi v nasprotni smeri, je med drugim predsednik NSi MatejTonin, ki se je sicer še pred tedni ponujal za mandatarstvo. Je pa po tem, ko so se že v začetku tedna začeli pripravljati na predčasne volitve, danes vnovič na twitterju naznanil pripravljenost stranke na volitve, saj jih "oblikovanje nove koalicije, zato da se rešuje poslanske mandate", ne zanima.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta