Strožji ukrepi: V živilskih trgovinah in lokalih omejeno število ljudi, učenci in dijaki se bodo testirali 3-krat tedensko ...

M.R.
05.11.2021 23:04

Minister za zdravje Janez Poklukar je po seji vlade, na kateri je ta sprejela ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa, dejal, da je bila pestra in naporna. Spraševali so se, kateri ukrepi bodo imeli hiter učinek in bodo hkrati sprejemljivi glede na stanje duha v družbi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twitter/vladars

"Naslednji tedni bodo prelomni," je povedal Janez Poklukar in dodal, da bo zdravstvo v tem času na veliki preizkušnji. Sprejeti ukrepi pa po njegovih besedah "zgolj blažijo pritisk na bolnišnice, ki je v teh dneh tako izrazit"

Kateri ukrepi bodo veljali od ponedeljka in kateri od 15. novembra?

Pogoj PCT je bo po novem izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z enim od dokazil za prebolevnost, cepljenje ali testiranje. 

Spremenjena je bila tudi starostna meja za izjeme, za katere pogoj PCT ne velja. To od zdaj velja za osebe, mlajše od 12 let (prej 15 let). 

Med izjemami so vsi tisti, ki pridejo na cepljenje proti Sars-CoV-2 ali proti gripi. 

V trgovinah z osnovnimi življenjskimi izdelki bo veljala omejitev števila obiskovalcev. Ta je omejena glede na površino, na 10 kvadratnih metrov na vsakega posameznega obiskovalca. Na vhodu v vsako trgovino bo moralo biti tudi zapisano maksimalno število obiskovalcev, ki so lahko hkrati v trgovini. 

S 15. novembrom se bodo morali učenci in dijaki s hitrim antigenskim testom za samotestiranje testirati v šolah trikrat tedensko. V lekarnah bodo lahko pridobili 15 testov na mesec. 

Gostinski lokali bodo lahko obratovali le med 5. in 22. uro. Prav tako kot v trgovini bodo morali tudi gostinski lokali na vhodu zapisati maksimalno število gostov. Diskoteke ne bodo smele obratovati. 

Zbiranje ljudi ne bo dovoljeno, dovoljeno bo le za družinske člane in člane istega gospodinjstva. 

Kulturne dejavnosti na odprtih javnih površinah niso dovoljene, so pa dovoljene v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask, pri čemer mora biti med uporabniki eno sedišče prosto. Udeleženci morajo izpolnjevati pogoj PCT. 

Javne športne prireditve so dovoljene na prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask, pri čemer mora biti med obiskovalci eno sedišče prosto. Tudi pri tem je obvezen pogoj PCT. 

Med cerkvenimi obredi je prav tako za udeležence obvezen pogoj PCT, hkrati pa morajo uporabljati zaščitno masko, med njimi pa mora biti najmanj 1,5-metrska razdalja. 

Začasno bodo prepovedana vsa slavja.

Poklukar je dejal tudi, da maske iz blaga ne bodo več primerne. Potrebne bodo bodisi kirurške maske bodisi maske tipa ffp2. 

Ukrepi bodo v veljavi od ponedeljka 8. novembra, razen del odloka, ki se nanaša na trikrat tedensko testiranje učencev in dijakov v šolah, ki stopi v veljavo 15. novembra. Ukrepi bodo veljavni najmanj en teden. 

Na novinarsko vprašanje, ali je Poklukar na seji zagovarjal popolno zaprtje države, je dejal, da so govorili tudi o možnosti obseženga zapiranja javnega življenja. Ponovil je, da so sprejeli tiste ukrepe, ki bodo lahko na kratki rok prinesli rezultate in so hkrati družbeno sprejemljivi.

Tonin izpostavil štiri točke

​Podpredsednik vlade Matej Tonin je na Twitterju po seji vlade, na kateri je ta odločala o novih ukrepih za omejevanje širjenja koronavirusa, zapisal, da so sprejeli štiri točke.

Prva je strožji režim upoštevanja PCT pogoja pri vseh dejavnostih. Na drugem mestu je vlada odločila, da lahko hitri antigenski test stane največ 7 evrov, hitri test za samotestiranje pa 2,5 evra. Tretja točka, ki jo navaja Tonin, je delo od doma, kjer je to mogoče. Četrta točka pa so višje plače za medicinske sestre. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta