Štrukljeva konfederacija pričenja priprave na splošno stavko

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
04.12.2020 16:21
Sindikatom v javnem sektorju je prekipelo zaradi vztrajanja vlade in delodajalcev pri zamrznitvi minimalne plače. "Socialni dialog je mrtev," pravijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bodo delavci spet šli na ulice?
Andrej Petelinšek

Predsedstvo Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS), ki vključuje sedem sindikatov z 71.000 člani, je danes sklenilo, da začenjajo priprave na splošno stavko. Razlog, kot nam je potrdil informacijo vodja konfederacije in tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) Branimir Štrukelj, je vladno vztrajanje pri zamrznitvi minimalne plače.

"Če predlog o zamrznitvi minimalne plače ne bo umaknjen iz PKP7, bomo sindikati začeli priprave na splošno stavko. Socialni dialog je mrtev, PKP 6 je bil sprejet brez usklajevanja s sindikati in tudi pri PKP7 vlada ne kaže interesa po usklajevanju z nami. Vlada v dogovoru z delodajalci kaže jasen namen, da poseže v materialni položaj najslabše plačanih, pa čeprav je zakonsko dogovorjeno zvišanje minimalne plače," je povedal vodja Štrukelj.

Člani konfederacije poleg SVIZ so še Policijski sindikat Slovenije, Sindikat Zdravstva in socialnega varstva, Sindikat delavcev v zdravstveni negi, Sindikat javnih uslužbencev, Sindikat delavcev v pravosodju in Neodvisni sindikat delavcev Univerze v Ljubljani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta