Vodstvo univerze v Ljubljani o morebitni prekinitvi nekaterih sodelovanj z izraelskimi inštitucijami

STA, A.L.
16.05.2024 14:26

Univerza v Ljubljani (UL) na krovni ravni nima sklenjenega nobenega mednarodnega sporazuma z izraelskimi inštitucijami, so v današnjem sporočilu za javnost ponovno poudarili na univerzi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekatere članice UL posredno sodelujejo z izraelskimi inštitucijami v okviru programov Erasmus+.
Tit Košir

Nekatere fakultete sicer z njimi posredno sodelujejo prek določenih projektov, vodstvo UL pa bo konec tedna opravilo razpravo o prekinitvi posameznih sodelovanj.

"Nekatere članice imajo tovrstne sporazume z izraelskimi univerzami, ki so jih sklenile pred letom 2023, vendar v okviru teh sporazumov niso in tudi ne potekajo nobeni projekti, izmenjave in druge aktivnosti," so med drugim zapisali na Univerzi v Ljubljani.

Nekatere članice UL posredno sodelujejo z izraelskimi inštitucijami v okviru programov Erasmus+, so še pojasnili. Pri tem so omenili sodelovanje z Univerzo v Strasbourgu, kjer sta članici konzorcija tudi izraelska Univerza v Bar Ilanu in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo (FKKT).

"Študentje FKKT, ki so udeleženi v programu, bi lahko v Izraelu opravljali prakso, vendar se še nihče ni odločil za to. Če bi sodelovanje z Univerzo v Strasbourgu prekinili, bi onemogočili dokončanje študija tistim, ki so vpisani v skupen študijski program," so dodali.

Morebitne sklepe bo obravnaval senat univerze

K prekinitvi sodelovanja z univerzo Bar Ilan so pozivali tudi študentje Fakultete za družbene vede (FDV), ki so ob večdnevni zasedbi prostorov FDV od Univerze v Ljubljani zahtevali takojšnjo prekinitev sodelovanja z izraelskimi ustanovami, ki imajo povezave z orožarsko industrijo. Študente je v tej zahtevi kasneje podprlo tudi vodstvo FDV.

Sporočilo UL medtem omenja še sodelovanje Pedagoške fakultete (PEF) v lani zaključenem projektu, v katerem je kot partner sodeloval tudi izraelski inštitut Technion. PEF je prejela odobritev za nadaljevanje projekta, vendar pogodba še ni podpisana.

PEF je ob tem sporočila, da v projektu sodeluje izraelski arhitekt in predavatelj Ram Eisenberg, čigar pogoj je bil, da so v projektne aktivnosti vedno vključene osebe iz Palestine. "Z izstopom iz projekta bi vrgli polena pod noge enemu najbolj humanih in inkluzivnih kolegov, ki se v Izraelu bori za spremembe," so dodali.

Poleg tega fakultete UL po navedbah univerze samostojno sodelujejo z izraelskimi inštitucijami v projektih programa Obzorje Evropa (Horizon Europe), programa EU za raziskave in inovacije (2021-2027), ki ga financira Evropska komisija.

Z Univerze v Ljubljani so sporočili še, da bo vodstvo UL konec tega tedna na kolegiju dekanov opravilo razpravo o morebitni prekinitvi posameznih sodelovanj članic UL z izraelskimi inštitucijami. Morebitne sklepe bo obravnaval senat univerze, ki zaseda 28. maja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta