Violeta Bulc o SMC: Stranka nima lastne zgodbe in strategije, zato hitro zapade pod vpliv najmočnejše stranke v koaliciji

Miha Raičevič
17.03.2021 12:09
Po javnomnenjskih anketah ne dolgo nazaj ena najbolj priljubljenih članic SMC in nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc se z ravnanji lastne stranke trenutno ne strinja. Pojasnjuje, kako vidi status SMC v koaliciji, in odgovarja, kdaj bo čas za volilni kongres.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Violeta Bulc je bila v obodbju, ko je bila evropska komisarka, precej časa po javnomnenjskih raziskavah med najbolj priljubljenimi politiki v Sloveniji. 
Robert Balen

Nekdanja evropska komisarka za promet Violeta Bulc, ki jo je na ta položaj novembra 2014 imenovala vlada Mira Cerarja, je še vedno članica koalicijske stranke SMC, a v njene trenutne aktivnosti ni vpeta, je pojasnila za Večer. 

Sama se namreč ne strinja s tem, da SMC sodeluje v vladi Janeza Janše. Pravi, da je od zunaj videti, kot da stranka nima lastne zgodbe in strategije. "Zato hitro zapade pod vpliv najmočnejše stranke v koaliciji," ocenjuje Bulčeva. "Kot razberem iz medijev, pa stranka ni enotna in je v primežu avtoritete in šibke opozicije," je dodala.

Na vprašanje, ali vidi skrajno točko, pri kateri bi morala stranka izstopiti iz te koalicije, pa je odgovorila, da jo je od zunaj težko določiti. Meni, da so dogodki in sprejeti zakoni v parlamentu "že nekajkrat posegli izven koalicijske pogodbe in poslabšali blagostanje naroda". Na vprašanje, kdaj bo čas za volilni kongres SMC, pa odgovarja, da odvisno od politične temperature in ambicij. "Verjetno pa že letos," ocenjuje. 

Včeraj je časnik Delo poročal, da se Bulčeva, ko je Marjan Šarec ni želel spet imenovati za komisarko, aktivneje pojavlja v strankinem življenju. Pri tem so zapisali njeno izjavo, da je, kolikor je mogoče, prisotna na terenu, da čim bolje razume psihofizično stanje Slovenije in ljudi. Nam pa je pojasnila, da ta izjava ni bila dana v povezavi s stranko SMC. "Teren je zelo širok pojem in se lahko zelo hitro zoži, če se besede postavlja v nek okvir. Veliko hodim in poslušam ljudi, veliko predavam in poslušam ljudi, veliko berem in se učim o delovanju sistemov," je povedala. 

Glede morebitnega povezovanja stranke SMC z županoma Ilirske Bistrice in Radelj ob Dravi Emilom Rojcem in Alanom Bukovnikom ter s Podjetniško stranko Alojza Kovšce, gibanjem Povežimo Slovenijo in s stranko, ki jo ustanavlja nekdanja predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec, o čemer smo mediji poročali v preteklih dneh, ni vedela povedati ničesar. O tem je najbolje vprašati SMC, je odgovorila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.