Svetlobna pregrada: Vas je ponoči presenetila modra barva ob cesti?

Miha Raičevič Miha Raičevič
18.11.2019 11:17

Zagotovo ste se v zadnjih mesecih že peljali po cesti v nočnem času in vas je na običajnih odsevnikih, ki stojijo ob cesti, presenetila modra barva. Ste se vprašali, čemu je namenjena?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Modri odsevnik, ki odganja divjad.
Barbara Ložar

Gre za odsevnike, ki odganjajo divjad. Letno namreč zabeležimo med 5000 in 6400 trkov osebnih vozil s parklarji. Letni stroški zaradi teh nesreč presegajo 10 milijonov evrov. Samo lani je bilo povoženih kar 4910 glav srnjadi, 184 glav jelenjadi ter 107 divjih prašičev in 28 damjakov, gamsov oziroma muflonov. 
Večinoma je v nesrečah udeležena srnjad. In v zadnjih letih je bilo ob slovenskih cestah postavljenih večje število odsevnikov, ki, ko vanj vozilo posveti z lučmi, ustvari svetlobno pregrado ob cesti, ki naj bi divjad odvrnila od prečkanja ceste v tistem času. Starešina Lovske družine Martjanci Jože Horvat je pred dvema letoma za Večer povedal, da je modra svetloba za divjad nekaj novega in kot tujek vpliva na živali, zato se umikajo pred njo. Če v odsevnik ne sveti vozilo, potem te svetlobne pregrade ni in žival lahko prečka cesto nemoteno.
V slovenskem prostoru je bila tehnična ustreznost in učinkovitost modrih odsevnikov preliminarno testirana v letu 2016. Izkazalo se je, da gre za tehnično ustrezen ukrep s pozitivnim učinkom na zmanjšanje števila trkov s parkljasto divjadjo. Število povožene srnjadi se je namreč v prvih mesecih po namestitvi na vseh testnih odsekih skupaj zmanjšalo za več kot 30 odstotkov v primerjavi s primerljivimi obdobji iz preteklih let. 
Skladno s tem je direkcija za infrastrukturo pristopila k aktivnostim za izvedbo ukrepov za preprečevanje trkov vozil z divjadjo ob glavnih in regionalnih cestah na najbolj obremenjenih odsekih glede na število povozov divjadi v preteklih letih.
Do konca prejšnjega meseca je bilo tako v Sloveniji nameščenih 21.000 modrih odsevnikov, na relacijah v skupni dolžini 316 kilometrov. In v letih od 2018 do 2020 bo v Sloveniji skupno nameščenih 28.300 modrih odsevnikov, ki bodo stali ob 374 cestnih odsekih v skupni dolžini 353,85 kilometra. 
Junija letos so končali tudi z nameščanjem zvočnih odvračal divjadi, ki stojijo na 40 cestnih odsekih v skupni dolžini slabih 10 kilometrov. Oba posla skupaj sta bila vredna dobrih 452 tisoč evrov, sem sta všteta tudi vzdrževanje in monitoring za prihodnji dve leti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta