Modri odsevniki učinkovito odganjajo divjad

Bernarda B. Peček
16.06.2017 17:42

V Lovski družini Mlajtinci do leta 2006 skorajda niso imeli primera povožene divjadi, od takrat pa že 104 primere, polovico na cesti Murska Sobota-Noršinci

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ker lov ni edina dejavnost lovcev, ampak je na prvem mestu skrb za ohranitev divjadi in njenega življenjskega okolja, jih vedno zaskrbi, ko se na nekem območju močno poveča število povožene divjadi. To se je zgodilo na cesti med Mursko Soboto in Noršinci. Ko se je po odprtju avtoceste povečal promet po tej cesti, ker se mnogi po njej in skozi Rakičan peljejo na avtocesto ali z nje, se je število povožene divjadi povečalo za nekajkrat - divjad ima pač svoje poti, najbolj pa je aktivna v jutranjih in večernih urah ter ponoči.

Pred tujkom se umaknejo

Potem pa so v LD Mlajtinci z 22 člani našli ustrezno rešitev, ki je pravzaprav novost v Pomurju: modre odsevnike. Podobno rešitev so že uvedli na nekaterih odsekih na Gorenjskem - s to možnostjo so jih seznanili v podjetju Erico Velenje (inštitut za ekološke raziskave). Odsevnike iz tujine uvaža podjetje Koblar iz Maribora, toda šele pozimi 2015/2016 je bila sprejeta zakonska možnost, da jih tudi v Sloveniji pritrdijo na obcestne količke. Pred postavitvijo so morali pridobiti vsa potrebna dovoljenja, tudi od upravljavca ceste, poslali so še dopis Mestni občini Murska Sobota (MOMS) s prošnjo za sofinanciranje - na razdalji 2,2 kilometra so postavili 170 odsevnikov, kar je stalo 940 evrov z davkom (na veliko olajšanje lovcev je stroške krila MOMS), odsevnike pa je na količke pritrdilo v delovni akciji oktobra 2016 enajst članov LD.

Kaj pa v sadovnjaku?

Kako pa pred divjadjo zaščititi rastline v sadovnjaku ali na vrtu? Pozimi so velika nadloga zajci, ki ogulijo drevje. Horvat pozna primer lastnika, ki je pred zimo v sadovnjaku porezal nekaj vej in jih pustil na tleh - pa ni imel oglodanih dreves.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta