Svetovni rekord v Pristanu

Srečko Klapš Srečko Klapš
17.03.2019 17:54

Vitomir Maričić v potapljanju na vdih brez plavuti izboljšal svetovni rekord za 1,7 metra na 210,7 metra. Andrej Ropret in Neža Čeč potrdila primat v statičnem potapljanju na vdih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hrvat Vitomir Maričić, potem ko je izboljšal svetovni rekord za 1,7 metra na 210,7 metra.
Andrej Petelinšek

Na odprtem državnem prvenstvu v prostem potapljanju v mariborskem Pristanu je v soboto padel svetovni rekord v potapljanju na vdih brez plavuti. Hrvaški ekstremni potapljač Vitomir Maričić je namreč dosedanji mejnik presegel za 1,7 metra in ga postavil pri 210,7. Torej je preplaval pod vodo štiri dolžine olimpijskega bazena in obrat s samo enim vdihom. Svetovni rekord je sicer še v fazi priznavanja, a po tem, ko je Maričić v soboto popoldne uspešno prestal dopinško kontrolo, ovir za priznanje rekorda ni več. "Vso dokumentacijo smo poslali na sedež Svetovne potapljaške zveze (CMAS) v Rim, uradno priznanje rekorda pa pričakujemo v dveh tednih", je še dejal inštruktor potapljanja na vdih Mitja Štampfer iz Potapljaškega društva Maribor, ki je prvenstvo organiziralo. Poizkus hrvaškega potapljača Petara Klovarja v disciplini z dvojno plavutjo pa se je predčasno končal, ker mu je zmanjkalo kisika. Potapljači so ga hitro potegnili iz bazena in mu dovajali kisik iz jeklenke. "Zagotavljanje varnosti je pri potapljanju najpomembnejše, najprej morajo tekmovalci sami presoditi, kje so njihove meje, in paziti, da jih ne presežejo. Če pride do izpada motorike ali izgube zavesti, pa je ključno hitro ukrepanje."
Andrej Ropret, slovenski državni prvak in rekorder v statičnem potopu na vdih, je sicer zmagal, a s sedmimi minutami in 32 sekundami pod vodo precej zaostal za svojim državnim rekordom, ki ga je z devetimi minutami in tremi sekundami postavil pred tremi tedni v Beogradu. "To je bil moj prvi uradni potop nad devetimi minutami, saj sem prejšnji rekord presegel za dobrih deset sekund. Pretekli vikend pa sem na posebnem tekmovanju v Dubaju postavil še neuradni državni rekord devet minut in devet sekund, ki sicer ne šteje, ker je šlo za neuradno tekmovanje," pravi Ropret. Dodal je, da so bile razmere tam zahtevnejše, saj so edina tekmovalčeva oprema kopalke, potapljač ne sme imeti asistenta, ki mu sporoča čas, ne sme uporabljati ščipalk za nos, ure, dah pa zadržuje na globini treh do štirih metrov tako, da se drži vrvi, zato je ta rezultat zelo dober.
Neža Čeč, slovenska državna rekorderka v statičnem potapljanju na vdih, je rekord prav tako postavila v Beogradu, in sicer pet minut in 48 sekund, v Pristanu pa je naslov državne prvakinje osvojila z rezultatom pet minut in devet sekund. Prav tako je postal slovenski državni prvak Samo Jeranko v potapljanju na vdih brez plavuti, a je v Pristanu s 129 metri precej zaostal za svojim državnim rekordom, ki znaša 180 metrov. Odprtega državnega prvenstva se je udeležilo 25 tekmovalcev iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta