Sviz začenja zbirati podpise za odstop ministrice Simone Kustec

Urška Mlinarič
04.05.2021 13:36
Sindikalist Štrukelj: "Število zbranih podpisov bo sporočalo sodbo tistim, ki izvajajo izobraževalno politiko."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) bo do 14. maja med zaposlenimi v vzgoji in izobraževanju, ki jih je skupno okoli 45.000, začel zbirati podpise, na podlagi katerih bi ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec pozvali k odstopu.

"Ta poziv bo ovrednotenje njenega enoletnega dela. Ni bistveno, kakšne poteze bo na podlagi poziva potegnila ministrica, pomembno je, da ji sporočimo, kakšno je naše mnenje o njenem enoletnem delu in delu tistih, ki so izvajali izobraževalno politiko," je ob predstavitvi poziva povedal glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj. Kajti, kot je pojasnila Jelka Velički, predsednica glavnega odbora SVIZ, ki se je odločil za zbiranje podpisov, je ministrica v enem letu, odkar vodi resor izobraževanja, dokazala, da ni kos tej nalogi, s čimer povzroča škodo vzgoji in izobraževanju. "V vsem času ni pokazala želje po dialogu z zaposlenimi, ki tako tudi nismo mogli sodelovati pri oblikovanju ukrepov, ki so bili pogosto prehitro sprejeti, nedorečeni ali celo škodljivi. Obenem nas je, učitelje in vzgojitelje, ponižala na raven izvajalcev ukrepov in zahtev," je bila jasna Velički, ki je prepričana, da se bodo posledice takšnega pristopa k vzgoji in izobraževanju kazale tudi v prihodnosti in to na celi vertikali, od vtcev do šol.

"Odsotnost izobraževalne politike je postala ključen problem. Namesto da bi izobraževanje postalo del rešitve pri obvladovanju epidemične krize, je postalo največja žrtev neustreznega odnosa vlade do izobraževanja," pa je zaključil Štrukelj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta