Ta kadrovanja čakajo predsednika republike

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
28.12.2018 12:29

Varuh človekovih pravic, dva ustavna sodnika, namestnik predsednika KPK, leta 2020 še predsednik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Borut Pahor 
Robert Balen

Ni še konec menjav na ustavnem sodišču, ki je že dvetretjinsko novo, zaradi zaključkov devetletnih mandatov ustavnih sodnic in sodnikov v zadnjem času, zadnja je iz konca letošnjega leta, ko je bila za ustavno sodnico postavljena dr. Katja Šugman Stubbs. Še dva odhoda sta pred vrati. Prvi že v letu 2019. Septembra prihodnje leto se bo devetletka ustavne sodnice zaključila podpredsednici ustavnega sodišča dr. Etelki Korpič Horvat, poleti 2020 pa še dr. Dunji Jadek Pensa. To pomeni novo delo za predsednika republike Boruta Pahorja, ki bo s tem v svojih dveh petletkah v predsedniški palači "preoblekel" ustavno sodišče v celoti. Do zdaj je vsakič politično podporo za imena, ki jih predlaga državnemu zboru v potrditev, preverjal v poslanskih skupinah, pogleda ustavnega sodišča vsaj uradno ni iskal, da to pogrešajo, je v inavguralnem intervjuju v Večeru prejšnji teden omenil tudi novi predsednik sodišča dr. Rajko Knez.
Iz letošnjega leta predsednik republike v 2019 prenaša kadrovski postopek za novega ombudsmana ali ombudsmanko, ker se Vlasti Nussdorfer februarja mandat zaključi, še enkrat pa se ni prijavila. Ombudsmana državni zbor izvoli z najmanj dvetretjinsko podporo vseh poslancev. Naprej. V začetku leta 2020 se bo zaključila šestletka Borisu Štefanecu, predsedniku komisije za preprečevanje korupcije, ki jo postavi šef države. Že v 2019 pa bo treba poiskati enega od njegovih namestnikov, ker se bo leto krajši mandat na tem mestu zaključil dr. Igorju Lambergerju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta