Ta teden še pošiljka 7000 doz cepiva, naslednja, večja, takoj po praznikih. Državna sekretarka tudi o hitrih testih in vračanju v šole

28.12.2020 16:23
Večina cepiva iz prve pošiljke je že bila porabljena. V nedeljo cepili več kot 8000 stanovalcev domov za starejše občane. V sredini januarja pridejo prve pošiljke cepiva za starejše, ki živijo doma.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marija Magajne: "Včerajšnji dan je bil za Slovenijo res nekaj posebnega. Pričeli smo s cepljenjem proti covidu-19 in to nam je vlilo novega optimizma."
STA

"Včerajšnji dan je bil za Slovenijo res nekaj posebnega. Pričeli smo s cepljenjem proti covidu-19 in to nam je vlilo novega optimizma. Cepivo so tisti, ki so bili cepljeni, in to so bili v glavnem stanovalci domov za starejše, lepo sprejeli," je na popoldanski tiskovni konferenci vlade ocenila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne

V nedeljo so cepili nekaj več kot 8000 stanovalcev domov starejših občanov. Vse, ki so izrazili interes za cepljenje. Tisti stanovalci domov starejših, ki se bodo še odločili cepiti, bodo na prednostnem seznamu, je zagotovila državna sekretarka. Dodala je podatek, da je polovica oskrbovancev domov starejših covid-19 že prebolela.    

Nekaj je bilo cepljenih že tudi najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah. Interes za cepljenje tudi med zdravstvenimi delavci narašča, je povedala. Na vprašanje, ali bi lahko cepljenje proti covidu-19 za zdravstvene delavce postalo obvezno, pa je državna sekretarka odgovorila, da bi za to bilo treba najprej spremeniti zakon. Zaenkrat iz zdravstvenih domov in iz domov starejših občanov ni informacij o stranskih učinkih cepljenja.

Dva tedna cepivo predvsem za zdravstvene delavce

V naslednjih dveh tednih se bodo cepili predvsem zdravstveni delavci. V tem tednu, predvidoma v sredo ali četrtek, torej še letos, pride še dodatna pošiljka približno 7000 doz cepiva in bodo namenjene zdravstvenim delavcem, je napovedala. V prvem tednu januarja 2021 pričakujejo še dodatnih 16.577 odmerkov, načrtovano je, da bodo tudi v celoti namenjeni zdravstvenim delavcem in drugim zaposlenim v zdravstvu.

Že v sredini januarja pa Slovenija nato pričakuje prve pošiljke cepiva za starejše ljudi, ki živijo doma, in za tiste s kroničnimi boleznimi. Zdravstveni domovi so že bili pozvani, da začnejo zbirati interes za to cepljenje, skupaj z osebnimi zdravniki, ki bodo bdeli nad tem.

Najprej najbolj ranljivi

"Ko se pocepi najbolj ranljive skupine, posebej izpostavljene ali tiste, pri katerih bi lahko bil potek bolezni težji, pa lahko proti koncu prvega četrtletja 2021 pričakujemo cepivo tudi za vse ostale, tudi mlajše," je napovedala državna sekretarka iz ministrstva za zdravje. Pozvala je vse k cepljenju, da bi lažje obvladali epidemijo. 

Zadovoljni z odzivom na hitre teste

Državna sekretarka Marija Magajne je ocenila tudi predpraznični prvi teden hitrega testiranja po državi. Pohvalila je lep odziv, nad pričakovanji so se ljudje odgovorno odzvali, je rekla. Prostovoljno množično testiranje se nadaljuje tudi ta teden. 

"O testiranju učencev se ni nikoli razmišljalo," pa je odgovorila v zvezi z vračanjem v šole predvidoma po novoletnih praznikih. 

Še nekaj številk, sporočenih popoldne. V domovih za starejše se je od 24. do 27. decembra s covidom-19 okužilo 100 stanovalcev, vseh okuženih je 1665. Okuženih je tudi novih 25 zaposlenih, vseh pa trenutno 669. Kaj pa ozdraveli? V prazničnem vikendu je v domovih za starejše ozdravelo 150 stanovalcev in 102 zaposlena. Skupno je doslej, v drugem koronavalu, koronavirus prebolelo 6287 stanovalcev in 2899 zaposlenih v domovih starejših.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta