Janša ob začetku cepljenja: "Ni še vse končano in ohraniti je treba trezno glavo"

K. Š., STA
27.12.2020 07:16
Danes ob 8.30 se je v Sloveniji začelo množično cepljenje proti covidu-19, in sicer med stanovalci domov za starejše. Prvi trije cepljeni so bili upokojeni nadškof Franc Kramberger, Angelca Butenko ter Jože Pelko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prva cepljenja so se pričela tudi v Sloveniji.
Twitter/sta

Kot je v današnji izjavi za medije dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, so "cepili že veliko stanovalcev domov za starejše, kar nas navdaja z upanjem, da smo na začetku konca epidemije". Dodala je, da so domovi za starejše dobili toliko cepiva, kot je bilo interesa pri stanovalcih, za zaposlene pa v sorazmernem deležu. Splošno prebivalstvo bo za cepljenje prišlo na vrsto marca ali kasneje, prej pa, če bosta odobreni cepivi drugih proizvajalcev. Starejši od 80 let, ki so doma, bi lahko na vrsto za cepljenje sicer prišli že proti koncu januarja. 

Predsednik vlade RS Janez Janša je ob začetku cepljenja obiskal Dom Danice Vogrinec v Mariboru, kjer se trenutno še vedno soočajo z zaostreno epidemiološko situacijo. Če tega cepiva ne bi bilo, bi iz vseh zaprtij izšli šele aprila, hkrati pa ne bi imeli zagotovila, da bo bolje, je povedal in nadaljeval, da je luč na koncu tunela vidna; posledično je tudi težje biti previden, ker marsikdo misli, da je vse končano. "Ni še vse končano, vemo pa približno, kdaj bomo zmagali, ohraniti je treba trezno glavo," je poudaril. Prihod cepiva je prvi fazi enakomeren za vse države EU; gre za velik uspeh zahodne znanosti. "Cepivo, ki smo ga začeli uporabljati - in tisto, ki je na poti - je rezultat naporov znanosti in odločevalcev v Evropi, deloma pa tudi v Ameriki. Tukaj ne gre za to, kdo je prvi, ampak kdo je varen," je dopolnil.

Upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Franc Kramberger je svoje poslanstvo opravljal vrsto let. Njegove pridige še danes navdihujejo vernike.
Vlada Rs/twitter

Poudaril je, da je pomembno, da se ob uporabi (in razvoju cepiva) vzdržujejo največji etični standardi. Zahvalil se je vsem, ki so delali na tem, da je danes mogoče cepiti najbolj ogroženo skupino ljudi. 

Janez Janša se bo cepil takoj, ko bo na vrsti, na tej točki je cepljenje še velik privilegij. "Pomembno je, da upoštevamo vrstni red, ki ga je določila stroka," je še dodal. Pripravljenost na cepljenje je v Sloveniji relativno velika, ocenjuje, verjame pa, da ko bodo učinki cepiva vidni v širši okolici, bo ta pripravljenost še večja. 

Janez Janša je obiskal največji dom za oskrbo starejših v državi, Dom Danice Vogrinec v Mariboru. 
STA

Slovenija je v soboto prejela 9750 odmerkov cepiva ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha proti covidu-19. Prevzeli so ga v UKC Ljubljana in ga nato predali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), od tam pa bo danes nadaljevalo pot do zdravstvenih domov, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih za starejše.

Najprej bodo danes cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi bodo cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je v soboto povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Twitter/sta

"Danes je izjemen in vesel dan, ki nam prinaša novo upanje v tem prazničnem času," je ob začetku cepljenja proti covidu-19 dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Minister je danes obiskal Dom Lenart.  Cigler Kralj se je zahvalil vsem, ki so kakor koli omogočili, da je cepljenje v Sloveniji tako dobro organizirano in tako hitro omogočeno vsem, "najprej pa tistim, ki potrebujejo našo največjo pozornost in zaščito, torej stanovalcem domov za starejše". "Iskrena hvala vsem zaposlenim v domovih za starejše, ki požrtvovalno že od marca naprej ščitite, pomagate, podpirate stanovalce. Mislim, da je to cepljenje zagotovilo, da bomo lahko spet normalno zaživeli, da se bomo lahko spet normalno v bližnji prihodnosti družili, pogovarjali," je v izjavi za medije še dejal minister.

Že prihodnji teden Slovenija pričakuje novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu. Ob registraciji cepiv še drugih proizvajalcev bi se nato lahko dinamika stopnjevala in vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pričakuje, da bi lahko do konca maja ali začetka junija v državi dosegli polovično precepljenost.

Pristojni prebivalce pozivajo, naj se odločijo za cepljenje, ko bodo prišli na vrsto. "Zdaj imamo na voljo cepivo, ki je varno in učinkovito za vse," je v soboto dejal predstojnik centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel. Prebivalce je posvaril, naj ne skočijo "na prvo žogo" ob dezinformacijah in lažnih preplahih, ki se bodo verjetno pojavili.

Tudi v drugih državah 

Cepljenje se začenja tudi drugje po Evropi. Kdo bo najprej prejel cepivo, se je odločila vsaka država članica posebej. Nekatere, med njimi Italija in Madžarska, bodo prve odmerke namenile zdravstvenemu osebju. Drugje, na primer na Hrvaškem in v Španiji, bodo po napovedih najprej cepili oskrbovance domov za starejše. Kasneje, ko bodo države prejele več cepiva, naj bi bilo cepljenje proti covidu-19 dostopno vsem.

Cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je prvo cepivo proti covidu-19, ki so ga doslej odobrili v EU. V ponedeljek je zeleno luč cepivu najprej prižgala Evropska agencija za zdravila (Ema), nato pa je Evropska komisija izdala dovoljenje za njegovo pogojno uporabo na območju EU.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta