Tajani se je opravičil še enkrat: Vse oblike totalitarizma si zalužijo odločno obsodbo

STA, B.P., M.R.
13.02.2019 13:39

Predsednik Borut Pahor pričakuje, da se bo predsednik Evropskega parlamenta Anotnio Tajani v celoti ogradil od svojih besed. Dodal je, da ni prvič, da so visoki predstavniki italijanske politike ponovili ocene in stališča, ki so nesprejemljivi. Tajani bo danes slovenskim in hrvaškim poslancem EPP v Evropskem parlamentu odgovoril na podobno zahtevo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Antonio Tajani
Reuters

Slovenski in hrvaški poslanci v Evropskem parlamentu, ki so člani Evropske ljudske stranke (EPP), so se danes srečali s predsednikom Tajanijem. Predmet pogovorov je bilo njihovo pismo, ki so mu ga včeraj poslali, v njem pa ga pozvali, naj se opraviči za izrečene besede na slovesnosti ob spominu na žrtve fojb v Bazovici in naj to izjavo tudi prekliče. Po pogovoru je Tajani ponudil še eno pisno opravičilo. 
"Danes popoldan sem se sestal s poslanskimi kolegi iz Hrvaške in Slovenije, ki so name naslovili pismo.
Iskreno obžalujem in se opravičujem, če sem kdaj uporabil besede, s katerimi bi lahko užalil vaše rojake in ki so bile razumljene kot namigovanje na nekakšne ozemeljske zahteve. Lahko ste prepričani, da to ni bil ne moj namen ne moje mnenje o tej zadevi. Z omembo Istre in Dalmacije sem nagovoril Istrane in Dalmatince, njihove otroke in vnuke, med katerimi so bili mnogi prisotni na slovesnosti. Moja politična kariera je polna dokazov o tem, da sem vedno gojil prijateljstvo in spoštovanje do državljanov Hrvaške in Slovenije. Vse oblike totalitarizma so vredne obsodbe, medtem ko bi morali žrtve fašizma, nacizma in komunizma obravnavati z enakim spoštovanjem,"
 je zapisal po pogovorih z Milanom ZveromFrancem BogovičemAlojzom PeterletomRomano Tomc in Patricijo Šulin na slovenski strani. Hrvaško pa so zastopali njeni evropski poslanci iz vrst EPP: Dubravka ŠuicaIvana MaletićŽeljana ZovkoIvica Tolić in Marijana Petir.
In po drugem Tajanijevem opravičilu je Zver tvitnil kar v hrvaškem jeziku. 
{twitter}https://twitter.com/MilanZver/status/1095736050352308224{/twitter}

Pahor: Tajani se mora ograditi od svojih besed

Še pred tem se je na Tajanijeve besede odzval predsednik dražve Borut Pahor, ki je dejal, da je Tajanijeve besede, izrečene v nedeljo na slovesnosti v Bazovici, mogoče razumeti tudi kot ozemeljske zahteve. Zato jih Pahor v "celoti zavrača""Pričakujem, da se bo Tajani v celoti ogradil od svojih besed," je dodal. Po mnenju predsednika republike je treba to storiti čim prej in umiriti razpravo, ki se je ob tem razvnela.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta