Tajni obisk češkega milijarderja Petra Kellnerja na Brdu pri Kranju. Kaj sta se pogovarjala z Janšo?

Češki milijarder se je mudil v Sloveniji, a ne na televiziji Pop TV, ki jo je prevzel oktobra, ampak naj bi se bil sestal z vrhom slovenske vlade
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Kellner je na Češkem in širše zelo vpliven mož, vse več interesov ima tudi v Sloveniji. Kakšnih? Foto: PROFIMEDIA
Profimedia

Letalo češkega milijarderja Petra Kellnerja Boeing 737-700BBJ - na Forbesovi lestvici najbogatejših je na 67. mestu - je bilo včeraj popoldan parkirano na letališču Jožeta Pučnika na Brniku. V tistem času naj bi bil po neuradnih informacijah sedel na sestanku s predstavniki slovenske vlade na Brdu pri Kranju, v prvi vrsti s premierom Janezom Janšo. Na urad vlade za komuniciranje smo že poslali vprašanja v zvezi s tem, odgovorov včeraj nismo prejeli. Janša je bil prav v tistem času vabljen v državni zbor na odbor za zunanjo politiko in evropske zadeve, a je bil tam le zunanji minister Anže Logar. Tema: preusmeritev slovenske zunanje politike v smeri višegrajske skupine.

Profimedia

Spomnimo: Kellner je prek svojega holdinga PPF oktobra prevzel skupino CME (na Češkem, Slovaškem, v Romuniji, Bolgariji in Sloveniji). Pri nas je njen del družba Pro Plus, kamor sodita televizijska programa Pop TV (oddaja 24 ur) in Kanal A (Svet na Kanalu A), izdajajo pa med drugimi tudi najbolj brano spletno stran pri nas 24ur.com. Še ena zanimivost, posredno povezana s Kellnerjem: družba SŽ-Tovorni promet in češki EP Holding bosta v sredo prihodnji teden z uradnim dogodkom ob podpisu pogodbe zapečatila strateško partnerstvo, so za STA povedali pri Slovenskih železnicah. Poslu je zeleno luč že prižgal nadzorni svet, v katerem od letos sedi tudi dolgoletni Janšev odvetnik Franci Matoz. EP holding je v lasti češkega milijarderja Daniela Kretinskega (letnik 1975). Leta 2009 sta družbo ustanovila J & T Group, ki ima v Sloveniji dobrih 13 odstotkov Petrola, in PPF Holding. Partnerica Kretinskega Ana Kellnerova je najstarejša hči Petra Kellnerja. J & T Group naj bi delnice Petrola kupovala za madžarski MOL, ki je že večkrat naskakoval slovenskega naftnega trgovca.

Kaj bi se lahko pogovarjali

Na kakšnih pogovorih naj bi bil v Sloveniji Kellner, se uradno ne ve. Kellner naj bi zahteval, da je srečanje tajno, vabila naj bi namreč dlje časa odbijal. Možnosti je več: ali je bil na vljudnostnem obisku in je prišel prisluhnit vladi države, v katero vlaga, lahko pa je šlo za konkretne pogovore o poslih, ki jih vodi v Sloveniji. Po naših neuradnih informacijah se ni oglasil na Pop TV, a to ne pomeni, da njegovi pogovori niso bili vezani na slovenske medije in na druge poslovne interese, ki jih imajo v Sloveniji Kellner in njegov poslovni krog. Češki vlagatelji v Slovenske železnice naj bi želeli zagotovila državnega vrha, da bo država pri dodatnih investicijah v tovorni promet prispevala svoj kapitalski vložek. Dalje: mediji. Znano pa je, da so do informativnega programa Pop TV šef vlade Janša in člani SDS izrazito kritični, njihovi novinarji pa se velikokrat znajdejo na udaru ostrih napadov, celo zmerljivk. Po neuradnih informacijah naj bi slovenska vlada prek diplomatskih kanalov in češkega premiera Andreja Babiša ter njegovega zunanjega ministra Tomáša Petrička - ta se je na obisku pri Anžetu Logarju v Sloveniji mudil julija in sta skupaj kolesarila na Gorenjskem - že večkrat skušala prenesti sporočila o nezadovoljstvu z uredniško politiko Pop TV do Petra Kellnerja in v zvezi s tem z njim skušala navezati stik.

Soočenje leta 2018
Pop TV

Eden od pomembnih poudarkov prvega pol leta Janševe vlade so bili poskusi posegov v medijski prostor in na področje medijske zakonodaje. Janševa vlada je v zadnjih mesecih skušala zamenjati vodstvo RTV Slovenija, v zadnjih dneh se je zapletla v oster spor s Slovensko tiskovno agencijo, ki ji je Ukom celo prekinil financiranje. Spremembe so nastale v lastništvu Planet TV, ki je v lasti madžarske televizije TV2 oligarha Jozsefa Vide iz poslovnega omrežja vladajoče stranke Fidesz. Kmalu naj bi pod Madžare po neuradnih informacijah prešel tudi portal Siol.

Kdo je Peter Kellner

Najbogatejši in zelo vpliven češki poslovnež obvladuje sklad PPF s skupno vrednostjo portfelja 49 milijard evrov. Pred dvema letoma naj bi bil celo v igri za nakup nogometnega kluba Chelsea, trenutno v lasti njegovega prijatelja Romana Abramoviča. Kellner ima na Češkem dobre povezave do vladajoče politike, vpet pa je tudi v nogometna omrežja. O Kellnerju naj bi se na Češkem zelo malo poročalo, tamkajšnji mediji med drugim skoraj nimajo na voljo avtorskih fotografij bogataša, saj naj bi se večino časa gibal v zelo zaprtih krogih.

Kot so nam lani povedali medijski ustvarjalci, ki delujejo tako na češkem kot na slovaškem medijskem trgu, naj bi se Kellnerjeva investicijska skupina PPF začela ukvarjati z mediji že leta 2010, vendar so bili prvi poskusi neuspešni, zato naj bi takratno medijsko družbo tudi prodali. Kellner ima med drugim v lasti tudi telekomunikacijskega operaterja O2. {api_embed_photo_R30}611557{/api_embed_photo_R30}

"Mediji bi zanj pomenili tudi pomemben kanal za vpliv pri državnih poslih, v katere je vpleten. Med drugim ima v lasti družbo, ki proizvaja vlake, tramvaje in druga sredstva javnega prevoza," so nam lani še povedali medijski ustvarjalci na Češkem in Slovaškem. V akademskih krogih na Češkem so bili zato zaskrbljeni zaradi Kellnerjevega vstopa na medijski trg, saj naj bi bil Kellner povezan tako s populističnimi politiki kot tudi z ruskimi vplivnimi krogi.

Fotomontaža: David Petraeus in Miro Cerar
Profimedia/večer
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta