Tanja Fajon očitno brez resnega protikandidata

Timotej Milanov Timotej Milanov
30.08.2022 18:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tanji Fajon se nasmiha še en mandat na čelu stranke Socialnih demokratov.

Vodja poslanske skupine Socialnih demokratov Jani Prednik se je odločil, da na oktobrskem kongresu na Ptuju ne bo vnovič izzval zdajšnje predsednice SD Tanje Fajon v boju za vodenje stranke. Z današnjim dnem se namreč izteka rok, do katerega morajo podati soglasje evidentirani kandidati za različne funkcije v stranki. Za mesto predsednika je bil evidentiran tudi Prednik, ki je o kandidaturi resno razmišljal, a se zanjo naposled ni odločil. Glavni tajnik stranke Dejan Levanič pojasnjuje, da se rok za vložitev kandidatur izteče danes opolnoči, jutri bo prispele vloge pregledala kandidacijska komisija, v četrtek pa bodo uradne podatke predstavili na tiskovni konferenci. Fajonova, ki je svojo kandidaturo napovedala že pred časom, bo tako najverjetneje ostala brez resnega protikandidata in se ji obeta še en mandat na čelu stranke.

Prednik in Fajonova sta se sicer že pomerila na kongresu leta 2020, ko je Fajonovo podprlo 276 delegatov, Prednika pa 107. Prednik bi lahko tokrat po mnenju nekaterih v stranki računal na večjo podporo tudi zaradi vedno večjega nezadovoljstva članstva s sedanjim vodstvom. Socialni demokrati so namreč na aprilskih državnozborskih volitvah osvojili zgolj 6,69 odstotka glasov, s čimer so dobili sedem poslanskih mandatov. Na prejšnjih volitvah leta 2018 so dobili 9,93 odstotka glasov in deset poslanskih mandatov. Nezadovoljstvo s Fajonovo se je med članstvom okrepilo tudi zaradi nedavnega neuspeha pri iskanju kandidata za volitve predsednika republike. Potem ko so v stranki evidentirali kar 71 možnih kandidatov, na koncu ni nobeden od teh podal soglasja h kandidaturi. Prav tako so nekateri v stranki mnenja, da se SD ni uspela uspešno postaviti za svoje interese v razmerju do Gibanja Svoboda pri vprašanju kadrovanja v državnih podjetjih.

Prednik, 35-letni vodja poslancev SD, je bil v letih od 2013 do 2018 svetovalec v kabinetu takratnega kmetijskega ministra Dejana Židana, ki je bil v letih od 2014 do 2020 tudi predsednik stranke. Leta 2014 je postal občinski svetnik v Ravnah na Koroškem, kjer sedi tudi v aktualnem mandatu. Leta 2018 je bil prvič izvoljen za poslanca v državnem zboru, kar mu je vnovič uspelo na letošnjih državnozborskih volitvah, po katerih je prevzel tudi vodenje poslanske skupine SD. Fajonova je sicer po poročanju STA danes v izjavi za medije ob robu Blejskega strateškega foruma spomnila, da je sama soglasje h kandidaturi podala že v ponedeljek in da je pripravljena stranko voditi še naprej, ob tem pa narediti tudi nekaj bolj konkretnih sprememb: "Vem, da nismo v zavidljivi situaciji, ampak imam energijo, da se podam na to pot."

Na kongresu se tako obeta bolj zanimiv boj za glavnega tajnika stranke, potem ko je Levanič naznanil, da se umika s tega položaja. Kot smo že poročali, sta glavna kandidata za njegovega naslednika tajnik ljubljanske organizacije SD Klemen Žibert in kranjski podžupan Janez Černe. Po nekaterih informacijah iz stranke, pa bi se lahko za to mesto potegoval tudi dolgoletni član stranke Peter Bohinc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta