Tanje Fajon na listi SD za evropske volitve ne bo. Kdo vse pa bo?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Brglez in Matjaž Han
Robert Balen

"Kar lahko povem, je, kar veste. Da bo nosilec liste Matjaž Nemec in da bom jaz na njej na zadnjem mestu," se je v Strasbourgu, kjer poteka zadnje plenarno zasedanje evropskega parlamenta v tem sklicu, na naše vprašanje odzval poslanec Milan Brglez (S&D). "Ostalega ne morem ne potrditi ne zanikati," je dodal. SD bodo namreč ta teden potrjevali in predvidoma tudi predstavili listo za evropske volitve. Priprave na evropsko volilno tekmo je nekoliko zavleklo dejstvo, da je stranka vmes opravila izredni volilni kongres, kjer je SD prevzel Matjaž Han. Gotovo na listi ne bo nekdanje predsednice, aktualne zunanje ministrice Tanje Fajon. "V stranki so me nagovarjali h kandidaturi, vendar z današnje pozicije, ko imamo odprtih kar nekaj za Slovenijo zelo pomembnih zunanjepolitičnih projektov, čutim odgovornost, da z vodenjem ministrstva nadaljujem," je za Večer pojasnila Tanja Fajon. Znano je, da jo je želel na listi tudi Han. "Stranki sem pripravljena pomagati pri nabiranju glasov, kot nekdanja evropska poslanka, izvoljena trikrat, in danes kot ministrica za zunanje in evropske zadeve. In ji tudi bom, saj sem tudi kot podpredsednica evropskih Socialistov močno vpeta v aktualne evropske teme. Zavedam se pomena tokratnih evropskih volitev, ki bodo v letu 20. obletnice članstva v EU," je še dodala. 

Po naših informacijah na listi ne bo niti pravosodne ministrice Andreje Katič, četudi je v javnosti zadnje dni krožilo tudi njeno ime. Bodo pa poleg Nemca in Brgleza še nekdanja evropska poslanka Mojca Kekuš Kleva, minister za kohezijo Aleksander Jevšek in državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež, v Mariboru prepoznaven politični obraz. O tem je pred dnevi že pisalo tudi Delo. Z velenjskega konca, od koder prihaja Andreja Katič, naj bi po naših informacijah kandidirala podžupanja Aleksandra Vasiljević. Frangež se je sicer zaradi družinskih razlogov odpovedal kandidaturi za vodenje stranke ali druge vodilne funkcije v njej. Ostala imena, torej četverico, naj bi potrdili danes, ko potekajo zadnja usklajevanja. "Imamo vrsto dobrih kandidatov in kandidatk in prav je, da tudi kakemu novemu obrazu na evropskih volitvah ponudimo priložnost. Verjamem, da bo lista SD zelo dobra in kompetentna," meni Tanja Fajon. 

Matevž Frangež, Dejan Židan in Tanja Fajon. Ima Maribor možnosti, da dobi evropskega poslanca? 
Robert Balen

Stranka je po aferi sodna stavba zdrsnila v globoko krizo, zato so za njih evropske volitve izjemno pomembne. "Boj za socialno demokracijo na lokalni in evropski ravni sta povezana," meni Brglez, "ključna bo vsebina. Socialne demokracije ne morejo rešiti osebe, ampak to, kar imamo povedati." Nemec je prepričan, da mora stranka na volitve z "najboljšo možno listo, tukaj gre za 'all in' situacijo, torej igro na vse". Pisarno v Bruslju je že pospravil, stvari spravil v škatle, ki ga bodo počakale, če se bo v pisarno vrnil. "Ta teden končamo še delo v Strasbourgu, nato pa se vsaj za pet tednov selimo v Slovenijo, vse sile bomo usmerili v kampanjo," pravi.

Matjaž Nemec
Robert Balen

Brglez nasprotuje, da bi sočasno z evropskimi volitvami potekali tudi posvetovalni referendumi. To se mu tudi kot nekdanjemu predsedniku DZ zdi "zloraba instituta referenduma", ki je tudi ustavnopravno sporna. Evropske teme in posvetovalna vprašanja za referendum, to sta dve različni zgodbi, tudi volilno telo ni enako, opozarja, na evropskih volitvah v Sloveniji lahko glasujejo vsi državljani EU in ne le Slovenije. Prav tako ni prepričan, da bo s tem vladajoči Svobodi uspelo mobilizirati volivce, ki bi sicer morebiti ostali doma, sploh vprašanje evtanazije oziroma pomoči pri samomoru zelo razdvaja in lahko po njegovo povzroči obratno mobilizacijo od pričakovane. "To je sicer znana Orbanova praksa," opomni. Opozarja še, da sta ustavno in vrhovno sodišče v primeru 2. tira postavila visoke standarde, ko gre za regularnost referendumskega odločanja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta