Te novosti veljajo od 1. januarja 2019

STA, DR
02.01.2019 13:03

Preverili smo, katere novosti so začele veljati v Sloveniji z novim letom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenija želi do konca leta 2019 zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk pod 90 takih vrečk na osebo.
Sašo Bizjak

- Od 1. januarja so na blagajnah trgovin v Sloveniji prepovedane brezplačne plastične nosilne vrečke. Potrošniki bodo na prodajnem mestu vrečko sicer še vedno lahko kupili, prav tako pa bodo še naprej na voljo zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so namenjene za primarno embalažo svežih živil, ki niso predpakirana.
- Z novim letom so se začeli uporabljati trije zakoni, ki bodo pomembno olajšali življenje nekaterim odraslim in predšolskim otrokom s posebnimi potrebami. To so zakoni o osebni asistenci, o socialnem vključevanju invalidov in o zgodnji obravnavi predšolskih otrok s posebnimi potrebami.
- Ponudniki turističnih nočitev so od 1. januarja začeli turistom v znesku turistične takse zaračunavati še promocijsko takso. Ta znaša četrtino zneska obračunane turistične takse, skupni znesek pa je lahko največ 3,125 evra. Turistična taksa je prihodek občin, promocijska taksa bo namenjena izključno Slovenski turistični organizaciji.

Najvišjo možno takso v skupnem znesku 3,125 evra bodo plačevali gostje, ki bodo prenočili v občinah Ljubljana, Bled in Kidričevo.
Robert Balen
Cene oskrbnine v domovih za starejše se bodo v prihodnje le še povečevale zaradi večjih stroškov dela, dodatno pa se zvišujejo tudi cene energije in hrane.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta