Tonin o nervozi opozicije, Erjavcu in kazenski ovadbi: Moj primer jasno kaže, kako je Damir Črnčec zlorabljal represivne aparate

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
16.10.2020 12:38
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Zaradi strahov, pomislekov in težav, ki se pojavljajo v družbi, vezano na koronavirusno krizo, je predsednik koalicijske Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin prepričan, da zdaj ni čas za politično eksperimentiranje, pač pa za strnitev političnih vrst.

Razume opozicijo, ki si želi priti na oblast, a meni, da ni primeren trenutek za rušenje vlade, niti za ustvarjanje nove nestabilne vlade. Proti opoziciji, ki si v sestavi LMŠ, SAB, SD in Levica z mandatarskim kandidatom Jožetom P. Damijanom prizadeva, da bi na svojo stran za rušenje vlade Janeza Janše uspela pritegniti še nujno potrebne koalicijske poslanske glasove, je poslal še nekaj kritik. Ocenil je, da je ostra, v tem trenutku pa preveč nervozna: "To, kar se je dogajalo včeraj v parlamentu, vsekakor ni spodbuden znak, da se ta nervoza in nezadovoljstvo prenaša tudi v parlament. Poslanci in ministri smo poklicani k temu, da bi stvari pomirjali in jih ne dodatno zaostrovali," je komentiral včerajšnje protestiranje večine opozicijskih poslancev, ki so, nezadovoljni z vodenjem seje podpredsednika državnega zbora Jožeta Tanka (SDS), za kratek čas zapustili dvorano. Povedal je tudi, da so v NSi pripravljeni prevzeti mediatorsko vlogo med vlado in opozicijo, v kolikor ima ta težave s katero od koalicijskih strank. 

Na vprašanje, ali se utegne razmerje v vladi po izvolitvi novega predsednika na čelo Desusa spremeniti, je Tonin odvrnil, da se z deleži v vladi trenutno ne ukvarjajo, ampak je zanje ta hip ključno reševanje koronakrize: "Kar se tiče rekonstrukcije vlade, če se bo zgodila, bo morala biti usklajena, v tej vladi ne gre nič naprej, dokler ni usklajeno in dogovorjeno." Dodal je, da njihova ministrska mesta niso vprašljiva, niti nihče v vladi ni problematiziral dela treh ministrov NSi. Morebitno vračanje Karla Erjavca na predsedniško mesto je po navedbah Tonina stvar in odločitev koalicijske partnerice Desus. Na pomislek,  kako utegne izgledati njuno sodelovanje, ki je bilo v preteklosti precej burno, je odvrnil: "Imamo volilni sistem, kjer smo obsojeni drug na drugega. Ne Desus ne NSi ne more sam sestaviti te vladne koalicije. V politiki ni prostora za zamere. Jaz bom v kakršnikoli obliki tvorno in profesionalno sodeloval naprej."

Odzval se je še na navedbe portala 24ur.com, da naj bi ljubljansko okrožno državno tožilstvo prejelo kazenski ovadbi zoper njega in državnega sekretarja Žana Mahniča. Zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju prejšnje parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), navajajo, sta ovadena zaradi ponarejanja uradnih listin in zlorabe uradnega položaja, Tonin kot takratni predsednik Knovsa pa še zaradi izdaje tajnih podatkov. "Mislim, da ta moj primer najbolj jasno kaže na to, kako je Damir Črnčec zlorabljal represivne aparate te države za boj proti takratni opoziciji." Dejal je, da je treba stvari postaviti v kontekst, saj da je to bil čas, ko so na Knovsu pregledovali zaposlitev znanke Marjana Šarca: "Po sestopu Črnčeca z oblasti se je izkazalo, da vse tisto, kar smo trdili takrat na Knovsu, je do zadnje pike res, in to je bila edina oblika boja proti takratni nadzorni komisiji, da so nas ovajali." Dodal je, da verjame v pravno državo in v to, da se bo izkazalo, da so postopki "enostavno smešni", takrat pa bo tudi "ustrezno ukrepal zoper Damirja Črnčeca". 

"Najslabši minister za obrambo vnemar in lažnivo operira z mojim imenom. V kolikor se javno ne opraviči, bo lahko svoje trditve dokazal na sodišču," se je medtem na Toninove navedbe s tvitom že odzval Damir Črnčec, nekdanji državni sekretar v kabinetu prejšnjega premierja Marjana Šarca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta