V DZ završalo, opozicija za kratek čas zapustila sejo. Šarec: "Prepričan sem, da je to akcija SDS. Pa niti ne toliko akcija, takšni so"

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
15.10.2020 14:45

Poslanke in poslanci na današnji seji državnega zbora potrjujejo finančno težak in obsežen peti protikoronski zakonski sveženj, s katerim blažijo posledice covida-19, vzdušje ob tem pa - napeto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Poleg puščic kritik, ki jih opozicijske SAB, LMŠ, SD in Levica pošiljajo v posamezne zakonske določbe petega protikoronskega paketa, za nekatere izmed njih ocenjujejo, da niti nimajo prave zveze z ukrepi, jih je razburilo še vodenje seje podpredsednika državnega zbora iz vrst SDS Jožeta Tanka"Ravno vsega, kar menite o Marjanu Šarcu, ni bilo treba povedati. Bi lahko prihranili za kakšen interni sestanek," je Tanko navrgel po stališču LMŠ-jeve Jerce Korče, razburil pa še z nekaj drugimi komentarji. Ko je SD-jevemu poslancu Matjažu Nemcu, ki je Tanku očital, da ni sposoben vodenja državnega zbora, nima kompetenc in empatije, med postopkovnim predlogom vzel besedo in jo dal NSi-jevi Tadeji Šuštar, so se poslanci razburili, glasno protestirali in udarjali po mizah. "Od tega, da ste pustili oziroma ste si dovolili komentirati stališča poslanskih skupin, do tega, da niste dali poslancem besede, ko so želeli izraziti svoj postopkovni predlog. Vemo, da po poslovniku ima postopkovni predlog absolutno prednost pred vsem. Do tega, da niste opozorili svojih poslanskih kolegov iz vaše stranke SDS, da v dvorani ne smejo nedovoljeno snemati in slikati ostalih poslancev," je Tanku očitala podpredsednica državnega zbora Tina Heferle LMŠ, še preden je večina opozicijskih poslancev nato za čas njegovega vodenja seje dvorano zapustila. 

Matej T. Vatovec iz Levice je dejal, da gre za kontinuiteto Jožeta Tanka: "Po drugi strani tudi za manever, s katerim je skušal sprovocirati opozicijo in zakriti to, kar počnejo z zakonom, s protikorona paketom pet." Vatovec je vladajočim zopet očital, da epidemijo uporabljajo kot prikladen izgovor za to, da vlada Janeza Janše "počne to, kar počne, si podreja institucije in skuša ugrabiti državo za svoje lastne namene". Da tovrstno početje gotovo ni notranjekoalicijsko dogovorjeno, je medtem prepričan LMŠ-jev predsednik Marjan Šarec, ki meni, da SMC, Desus in "morda celo NSi" vseeno vedo, kaj je to parlamentarizemPo njegovi oceni, je Tanko le pokazal naravo stranke SDS. "Prepričan sem, da je to akcija SDS. Pa niti ne toliko akcija, takšni so," je še komentiral. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta