Tonin se je pripravljen pogovarjati o predčasnih volitvah, a pod pogojem ...

08.10.2021 15:28
NSi se je pripravljena pogovarjati o možnosti predčasnih volitev pod pogojem, da lahko Janševa vlada v normalnih razmerah sprejme proračuna za prihodnji dve leti in dokonča predsedovanje Svetu EU, je dejal predsednik NSi Matej Tonin. Obrambni minister je ocenil, da so predčasne volitve razumna cena za to, da koalicijski partnerji tudi v dogovoru z opozicijo pomirijo strasti v državi ter izpeljejo ključne naloge, ki so v tem trenutku najbolj pomembne za državo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvak NSi Matej Tonin je poudaril, da se je NSi pod določenimi pogoji pripravljena pogovarjati o možnosti predčasnih volitev.
Borut Živulović

Prvak NSi Matej Tonin je na novinarski konferenci, na kateri so ministri iz vrst krščanskih demokratov predstavili prioritete do izteka vladnega mandata, dejal, da so se v NSi s koalicijskimi partnerji pripravljeni pogovarjati o možnosti predčasnih volitev po zaključku slovenskega predsedovanja Svetu EU. "V kolikor bi bil možen nek razumen dogovor oziroma sporazum, da se v državi strasti pomirijo, da lahko normalno do konca izpeljemo predsedovanje in da lahko v neki normalni klimi sprejmemo proračuna za prihodnji dve leti, potem je seveda NSi absolutno pripravljena, da se pogovarjamo, ali imamo volitve mesec dni prej ali kasneje. Za nas ni bistvenega pomena, ali mandat končamo februarja, marca ali aprila. Najbolj pomembno je, da primerno in dostojno dokončamo ključne naloge, ki so pomembne za državo," je poudaril Tonin.

Tonin: Razumna cena za bolj normalno klimo v državi

Da obstaja možnost predčasnih volitev in da se v SDS s predsednikom vlade Janezom Janšo o tem veliko pogovarjajo, je za POP TV v nedeljo izjavil notranji minister Aleš Hojs. Na vprašanje, ali so v NSi glede predčasnih volitev morda opravili kakšno bolj konkretno vsebinsko razpravo, je Tonin odgovoril, da so vedno bili in vedno bodo kredibilen koalicijski partner. "Zaradi tega ne želim solirati in napovedovati, ali bi NSi jutri ali pojutrišnjem podprla predčasne volitve, povedal pa sem, da smo za to, da se s koalicijskimi partnerji iskreno pogovorimo in v dogovoru z opozicijo sklenemo sporazum, da vsi skupaj prispevamo k pomiritvi strasti in k temu, da se nasilni protesti ne razvijejo v novo snežno kepo. Če lahko v okviru takšnega dogovora v miru izpeljemo predsedovanje in spravimo proračuna pod streho, potem se mi to zdi razumna cena za neko bolj normalno klimo v tej državi, ki bo v korist vseh, ne zgolj koalicije, ampak celotne države," je poudaril obrambni minister.

Da se v SDS pogovarjajo o možnosti predčasnih volitev, je v nedeljo dejal notranji minister Aleš Hojs.
EPA

Kot je poudaril, v NSi razumejo ljudi in njihovo jezo, vendar pa se je potrebno zavedati, da za ukrepe za zajezitev covida-19 ni kriva vlada, temveč novi koronavirus. V stranki po besedah Tonina razumejo tudi proteste ljudi, ne pristajajo in ne razumejo pa nasilnih protestov. Odgovornost za umiritev strasti po njegovih besedah nosi celotna slovenska politika, v prvi vrsti tudi vladna koalicija SDS, NSi in SMC. "Vladna koalicija bi zagotovo lahko kakšno stvar izpeljala bolj optimalno, v nekaterih primerih je bila komunikacija nekaterih članov vlade preveč robustna, preostra, morda so bili tudi nekateri tviti popolnoma nepotrebni," je dejal Tonin. Po njegovih besedah je najprej potrebno umiriti strasti v koaliciji, tudi tako, da se zadeve, ki niso potrebne in s katerimi se po nepotrebnem vznemirja ljudi, začasno odložijo. "Najprej je to naša odgovornost, potem pa pride odgovornost opozicije. Princip tem slabše za državo, tem boljše za nas, ki se ga držijo, se jim lahko vrne kot bumerang," je opozoril Tonin.

Parlamentarne volitve so po njegovih besedah praktično za ovinkom, med pomembnejšimi zadevami pa je prvak NSi izpostavil sprejetje proračunov za leti 2022 in 2023 ter dokončanje predsedovanja Svetu EU: "Ko te zadeve spravimo pod streho, potem so odprte vse možnosti za takšno ali drugačno kampanjo ter politična preigravanja. Do takrat pa bi bilo smiselno in v interesu države, da vsi delamo za to, da se protesti in strasti v državi na nek način pomirijo." Na vprašanje, kateri del vladne koalicije je  problematičen, če je treba umiriti strasti tudi v njej, oziroma ali ima pri tem v mislih Hojsa, pa je Tonin odgovoril: "Sami vidite, kdo vas s svojimi tviti iritira in katerim izjavam dajate največ pozornosti, tako da ne bi konkretno označil zgolj enega posameznika. Če k temu, da ta barka mirno priplava v pristan, lahko prispevamo tako, da se določenih komentarjev ali tvitov lahko vzdržimo, bomo v NSi to zagotovo storili. Več kot pozvati naših koalicijskih partnerjev k temu pa ne moremo."

"Skoraj ne bi mogel verjeti, da NSi ne bi dosegla parlamentarnega praga"

NSi v anketah Ninamedie za Večer v zadnjih treh mesecih beleži okoli petodstotno podporo, kar je manj kot letošnjo pomlad, ko je bila ta več kot sedemodstotna. V septembrski anketi Mediane za POP TV so krščanski demokrati padli pod štiri odstotke. "Ne vem, če lahko rezultat te ankete res jemljemo tako resno, da bi iz tega delali kakršnekoli zaključke. NSi je v javnomnenjskih anketah že več let tradicionalno podcenjena stranka, ne glede na to, kdo je predsednik stranke. Če gledamo dolgoročno, je stranka od leta 2018 praktično bolj ali manj na isti stopnji podpore," poudarja raziskovalec javnega mnenja Andraž Zorko. Ob tem dodaja, da NSi na volitvah leta 2008 iz parlamenta ni izpadla zaradi sodelovanja v prvi Janševi vladi: "Janša je zadnji teden pred volitvami pozval k mobilizaciji glasov, ker so v SDS začutili, da bo šlo na tesno. S tem so v bistvu kanibalizirali podporo NSi, ki pa je takrat storila napako, ker se na Janšev poziv ni odzvala. Določeni volivci NSi so potem tudi ostali doma namesto, da bi prišli na volišča."

Javnomnenjska podpora NSi v letu 2021

Politolog Miro Haček medtem poudarja, da iz javnomnenjskih anket težko sklepamo, kakšna je v resnici podpora NSi. Prava anketa bodo po njegovih besedah volitve. "Skoraj ne bi mogel verjeti, da NSi ne bi dosegla praga za vstop v parlament, čeprav pretekle izkušnje dejansko kažejo, da tiste stranke, ki so koalicijske partnerice v vladah, ponavadi malo izgubljajo, čeravno znotraj vlade ne igrajo izrazito opozicijske vloge, kot jo je ponavadi igral DeSUS. Tokrat take stranke v vladi nimamo," poudarja Haček. "Zgodovina nas sicer uči, da bi lahko pričakovali, da bodo vse tri koalicijske partnerice izgubljale. Koliko bodo izgubljale, pa je zdaj težko reči," dodaja politolog.

Tonin je sicer danes dejal, da interne ankete kažejo, da ima NSi stabilno podporo in da na prihodnjih volitvah lahko računajo na od osem do deset poslanskih mandatov. Obrambni minister se ne boji, da bi stranka na naslednjih volitvah spet lahko izpadla iz parlamenta: "Leta 2008 smo izpadli iz parlamenta, ker smo bili medsebojno razdeljeni, del članov se je oddvojil in ustanovil novo stranko. Vendarle smo v vseh teh letih videli, česa ne smemo storiti in teh napak zdaj ne ponavljamo." Na vprašanje, ali so se za najnovejšo kampanjo z jumbo plakati, na katerih pozirajo njihovi ministri, odločili zaradi zadnjih anket ali zato, ker so že na vidiku predčasne volitve, pa je odgovoril, da je to nekaj, kar so se naučili iz preteklosti: "Če želiš vse stvari povedati zadnjih 14 dni pred volitvami, te nihče več ne bo slišal."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.