Trde orehe bo koalicija lomila skupaj

Jelka Zupanič
15.11.2018 19:09

Soboto si je koalicija rezervirala za dogovor o odprtih vprašanjih v rebalansu proračuna 2019 in o omejevanju izdatkov kar z izvrševanjem proračuna, ki jo je že razburilo, ter za dogovor, do kod bodo šli v plačnih pogajanjih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Prvak Desusa Karl Erjavec je tudi tokrat poskrbel za odgovor, zakaj se je koalicija danes sestala že zjutraj. Torej še pred redno sejo vlade, na kateri tako ni nameravala spregovoriti o že drugačni noveli zakona o izvrševanju proračuna, ki je razburil ne le javnost, ampak tudi SMC, SAB in Desus. "Dogovorili smo se, da gremo skupaj naprej," je zatrdil Erjavec. Tak naj bi bil zaključek odkritega pogovora koalicijskih strank, ki so znova stopile skupaj in potrdile sodelovanje pri vodenju vladne politike.

Mislijo na ranljive in socialno šibke

Koalicija bo morala najti najpomembnejše dogovore vsake vlade, proračunske dogovore čim prej. Novelo zakona o izvrševanju proračunov mora parlament potrditi še letos, če naj bi veljala celo leto 2019. Občine vendar že od januarja naprej računajo na višjo povprečnino, vlada mora pripraviti slovenski del zneska za črpanje evropskih sredstev. Odločiti pa se morajo tudi, kako bodo nadomestili sprostitev vseh varčevalnih ukrepov po ZUJF-u. Če plačnega dogovora s sindikati morebiti ne bi bilo mogoče doseči, bodo morali namreč v javnem sektorju po sprostitvi varčevalnih ukrepov za delovno uspešnost in povečan obseg dela zagotoviti okoli 100 milijonov evrov, od tega 60 milijonov v proračunu.

Policijski da za zaostritev

Sicer pa je bil danes dan, ko je finančni minister Bertoncelj nadaljeval svoja sestajanja z različnimi resorji in ministrstvi, s katerimi išče rešitve. Tudi na pogajanjih koordinacije stavkovnega odbora Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) so se danes dogovorili, da se bodo pri zahtevah, ki so skupne vsem - dvig skupnih delovnih mest, datumi za uveljavitev izplačil, vprašanje zamrznitve delovne uspešnosti - usklajevali in nastopali enotno, je pojasnil predsednik KSJS Branimir Štrukelj. Policijska sindikata pa sta napovedala, da bosta stavko zaostrila. Na kakšen način, bomo izvedeli danes.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta