Trenja v SD: Dominika Švarc Pipan prst usmerila v strankarske kolege

STA, L. M.
04.05.2022 15:53

Podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan zavrača navedbe, da naj bi se za položaj pravosodne ministrice mimo vodstva stranke dogovarjala z Robertom Golobom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dominiki Švarc Pipan so nekateri očitali, da se je o ministrski funkciji pogovarjala mimo stranke.
Robert Balen

Predsedstvo SD bo v četrtek razpravljalo tudi o pogajanjih za vstop v vlado, ob razdeljevanju položajev pa v stranki očitno vlada nekaj napetosti. Podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan, ki se jo omenja kot morebitno kandidatko SD za novo pravosodno ministrico, se je na Facebooku odzvala na poročanje Dela, da naj bi se mimo vodstva stranke in poslanske skupine neposredno pogajala za ministrski položaj s predsednikom Gibanja Svoboda in najverjetnejšim novim mandatarjem Robertom Golobom. "Zanimivo. Roberta Goloba nisem nikoli videla bližje kot na deset metrov. Bi mi pa bilo v veliko čast in veselje spoznati ga in sodelovati," je zapisala Švarc Pipan, ki je prst usmerila v svoje kolege iz stranke. "Do kod se bo šlo, da bi se z lansiranjem laži umazalo moje ime in ugled? In to nekateri iz lastne stranke," je poudarila podpredsednica SD.

"Mešetarjenje in nož v hrbet znotraj lastnih vrst"

V daljšem zapisu na Facebooku je izpostavila tudi "natolcevanja", da je na meddržavnem sodišču v Haagu in tožilskem oddelku tribunala za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji sodelovala pri obrambi srbskih vojnih zločincev. Kot je spomnila, je bila sama tožilka, kar da je lahko preverljivo dejstvo. Poudarila je tudi, da proti njej ni mogoče najti nobene resnične afere in nobenega nepoštenega spodrsljaja. "Je pa globoko žalostno, kam vodi sla po moči in to od ljudi v isti stranki, ljudi, ki bi morali biti ekipa. Ni razočaranje, ker to je del politike. Mešetarjenje in nož v hrbet znotraj lastnih vrst," je zapisala Švarc Pipan in dodala, da tega dela politike nikoli ne bo sprejela in tolerirala. "Moje strokovno delo je izven politike," je za STA pojasnila Švarc Pipan in dodala, da zato ne bo dopustila, da se "maže in blati" njeno ime. Kot je dodala, uradne ponudbe za prevzem pravosodnega ministrstva sploh še ni dobila. "Poštenje, načelnost in strokovnost očitno niso vsem prioriteta," je še zapisala Švarc Pipan. Kot je pojasnila, se njen zapis ne nanaša na vodstvo stranke, saj ima predsednica SD Tanja Fajon njeno polno zaupanje in podporo, prav tako pa to velja tudi za Roberta Goloba.

Prerivanje za položaje v novi vladi

Švarc Pipan naj bi se s svojim zapisom obregnila tudi ob dogajanje na včerajšnjem sestanku poslanske skupine SD, čeprav ni jasno, kako ostri oziroma zadržani naj bi bili poslanci do njene morebitne kandidature za ministrico. Konkretna imena naj včeraj sploh ne bi bila na mizi, saj razdelitev resorjev še ni znana, naj bi pa poslanci po poročanju Dela izrazili pričakovanje, da bodo obveščeni o kadrovskih zadevah. Naši viri znotraj stranke zadnjemu dogajanju tako ne pripisujejo večjega pomena, kvečjemu bi lahko šlo za nekaj prerivanja, saj ima stranka veliko kadrov, ki se ozirajo po položajih v novi vladi. Zaradi slabega volilnega izida stranke na volitvah, SD je dobila 6,69 odstotka glasov in sedem poslancev, s čimer je poslabšala rezultat z volitev leta 2018, ko je z 9,93 odstotka glasov osvojila deset poslanskih mandatov, je gneča za funkcije v Golobovi vladi samo še večja. V stranki ob tem ne skrivajo razočaranja, ker na volitvah niso izpolnili visokih ambicij. Spomnimo, da je nekdanji prvak SD Dejan Židan ob svojem odstopu z vrha SD maja 2020 napovedal, da bo Fajon predsednica naslednje slovenske vlade.

V stranki so v kampanjo pred aprilskimi volitvami vložili veliko truda in resursov, z volilnim rezultatom pa ni zadovoljen nihče, ne teren ne poslanci ne vodstvo stranke na čelu s Fajonovo, je mogoče slišati neuradno. Volilni izid bodo v stranki analizirali tudi na četrtkovi seji predsedstva, razpravo o tem pa bodo nadaljevali do volilnega kongresa, ki ga morajo po statutu stranke sklicati v šestih mesecih po volitvah. Kljub nezadovoljstvu s Fajon, ki ga je mogoče čutiti v delu stranke, morebitnih zamenjav na vrhu stranke ne gre pričakovati pred oblikovanjem nove vlade, ampak šele na kongresu, ki bo pokazal, ali Fajon, ki kljub slabemu volilnemu rezultatu ni ponudila svojega odstopa s položaja predsednice SD, še naprej uživa podporo stranke. Že pred volitvami je bilo namreč mogoče slišati ocene, da naj bi se Fajon po Golobovi politični vrnitvi sprijaznila s funkcijo zunanje ministrice v novi vladi, medtem ko naj bi bilo za stranko to premalo. V SD so na volitvah zmagali samo leta 2008, vlado pa je nato sestavil in vodil takratni predsednik stranke Borut Pahor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta