(TRIBUNA) Je predvidena poraba v proračunu previsoka?

Miha Raičevič Miha Raičevič
25.01.2019 16:33

Po tem, ko je vlada včeraj potrdila rebalans proračuna za leto 2019, ki mora še v parlamentarno proceduro, smo soočili mnenji analitikov pri Gospodarski zbornici Slovenije in ekonomista Jožeta Mencingerja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) v odzivu na predlog rebalansa letošnjega proračuna opozarja, da je javna poraba, ki je v primerjavi z lanskim letom višja za kar 1,1 milijarde evrov, za 270 milijonov evrov višja od praga, ki ga dopušča fiskalno pravilo. 
Ključno težavo v predstavljenem rebalansu vidijo v krepitvi domače potrošnje, kar sicer vpliva na višjo gospodarsko rast. A v GZS pri tem opozarjajo na nevarnost, da ta namera državi morda ne bo uspela, ker se stopnja varčevanja slovenskih gospodinjstev še nekoliko povečuje, saj varčevanje ne dviguje bruto domačega proizvoda in davčnih prilivov.
V zbornici poudarjajo, da je v rebalansu predvidena za 0,3 odstotne točke višja gospodarska rast, kot jo Sloveniji napovedujejo tuji analitiki. In tudi za 0,3 odstotne točke je višja ocena stopnje inflacije. Zaradi tega po mnenju GZS obstaja utemeljeno tveganje, da je ocena prihodkov v rebalansu proračuna previsoka za 0,6 odstotka oziroma za približno 60 milijonov evrov. Kar lahko pomeni, da ne bo mogoče doseči načrtovanega 0,5-odstotnega presežka.

Glavni analitiki pri GZS Bojan Ivanc
Robert Balen

Mencinger: Varčevati za hude čase ni smiselno

"Menim, da je prav, da je vlada potrdila rebalans in tu ne vidim nobenih težav," pravi ekonomist Jože Mencinger. Ob tem poudarja, da se je v lanskem letu v proračun natekla milijarda evrov več kot leta 2017, kar da pomeni, da  je "relativno veliko prostora". "Če drži, da gre več kot 200 milijonov evrov tudi za znanost, potem to pomeni, da vlada, ki že tako deluje odlično, tu ni naredila nobene napake. Sami pa veste, da se mi zdi to najboljši premier, kar smo jih imeli po osamosvojitvi. Seveda mu veliko pomaga Levica, ki s svojimi socialnodemokratskimi idejami pravzaprav tišči vso stvar v pravo smer," poudarja Mencinger. 

Ekonomist Jože Mencinger
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta