Tudi celjski Desus ostro proti Aleksandri Pivec: "Morda nismo izbrali prave predsednice"

Rozmari Petek Rozmari Petek
16.07.2020 19:00

Želijo tolerantno vlado, zato celjski del Desusa Aleksandre Pivec, ki da spreminja značaj stranke, ne podpira več, pravi predsednica celjskega pokrajinskega odbora

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prejšnji teden je Aleksandra Pivec obiskala Maribor. Na podporo podravskega odbora lahko računa.
Tadej Regent

V sredo se je, podobno kot nedavno v Ljubljani, tudi celjski pokrajinski odbor Desusa "odrekel" predsednici stranke, sicer kmetijski ministrici Aleksandri Pivec. Na seji, ki je trajala več kot tri ure, so sklenili, da Pivčeve (na sejo je niso niti vabili) ne podpirajo več. "Mi je ne podpiramo kot predsednice stranke Desus. Ali je to, strogo rečeno, nezaupnica, je stvar interpretacije," je pojasnila predsednica Pokrajinskega odbora stranke Desus v Celju Brigita Čokl. "Dejstvo pa je, da smo nezadovoljni, ker se spreminja značaj stranke, ker se ne spoštujejo vrednote, ker smo prešli vse meje sprejemljive tolerantnosti do ideologije do skrajne meje, ki je sprememba medijske zakonodaje. Tu se naše poti ločujejo. In če predsednica meni, da se ne bo spuščala na ta področja, potem ni izbrala pravega ljudstva oziroma mi nismo izbrali prave predsednice," pravi Čoklova. Desus je glede medijske zakonodaje sicer zahteval podaljšanje javne razprave, kar se je tudi zgodilo.

"To je prepozno"

Kot dodaja Čoklova, pokrajinski odbor veliko moči nima. "Mi smo se izrekli o delovanju Desusa v vladi in o predsednici stranke. V zvezi s tem lahko izrazimo le mnenje, odloča pa svet stranke kot najvišji organ med kongresom." Čoklova doda še, da je Pivčeva v zadnjem času malo stvari le začela jemati nazaj. "A to je prepozno. Mi smo ji dali dovolj časa, skoraj dva meseca, pa je šele sedaj ugotovila, da gre zares. Na ta način podpirati vlado, ki nas deli, ki seje sovraštvo, ki seje razdore … Počutimo se vedno bolj ogroženi, zadeve nas zelo skrbijo. Mi želimo živeti v Srednji Evropi z razgledano, tolerantno vlado do različno mislečih, ne pa v neki diktaturi," je mnenje Celjanov povzela Čoklova. In dodala, da je celjski Desus zazrt v prihodnost, "zato nas ne zanimajo delitve, ki so jim bili izpostavljeni naši predniki, marsikdaj celo ne naši starši".

"Od ideologije ni mogoče živeti"

Včeraj se je na očitke celjskega odbora odzvala tudi predsednica Aleksandra Pivec. "Trije pokrajinski odbori pa popolnoma podpirajo vodstvo stranke. Svet stranke in pred njim izvršni odbor sta legitimna organa, ki odločata o obstanku Desusa v koaliciji kot o meni osebno. Odločitev o obstanku v koaliciji ni moja. Sem predsednica stranke, ki ima organe, in ti, torej svet stranke, so z 90 odstotki podprli vstop v koalicijo. Delo predsednice je, da spoštuje odločitve organov. Jaz to počnem. Ko bo svet stranke sprejel drugačno odločitev, bom to spoštovala. Do takrat pa me zavezuje obstoječi sklep. Podobno se je dogajalo tudi v preteklosti, ko je bil Desus v desnosredinski koaliciji. Menim, da je Desus interesno usmerjena stranka, ki ima mesto v vsaki koaliciji. Da se bori za interese upokojencev v skladu s koalicijsko pogodbo. Mi dosledno izpolnjujemo te sklepe. Ljudje danes od ideologije ne morejo živeti, nas zanimajo vsebinska vprašanja; zakon o dolgotrajni oskrbi, pokojninska reforma, domovi za starejše. Mene še vedno vodijo vsebinski cilji. Pri ideoloških temah bom vedno povedala svoje stališče. To je vse, kar je v naši moči," je povedala predsednica stranke. V Desusu je sicer deset pokrajinskih odborov.

Kdaj bo svet stranke

Kdaj se bo sestal svet stranke, ki bo obravnaval nezadovoljstvo z vodstvom in morebiti razpravljal celo o (ne)zaupnici prvakinji, še ni znano. Predsednik sveta, minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je do razmer v stranki prav tako kritičen, naj bi ga sklical takoj, ko bo to dopuščala epidemiološka slika. Že pred tem naj bi se sešel izvršilni odbor. Vodstvo Desusa je pred tednom dni sicer sklenilo, da Pivčevo podpira pri nadaljnjem vodenju stranke in da nadaljujejo delo v koaliciji. Pivčeva, ki je januarja na kongresu premagala Karla Erjavca, je že nekajkrat poskušala pomiriti strasti. Napovedala je posvečanje programskim prioritetam Desusa in zavrnila odpiranje ideoloških tem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta