Tudi muslimanom koronavirus prekrižal načrte: Ramazan le v krogu družine

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
22.04.2020 19:39

Tako kot pred tedni kristjani bodo tudi muslimani po vsem svetu zaradi epidemije prikrajšani za druženja in skupne molitve v času ramazana in bajrama.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi epidemije bo Muslimanski kulturni center, ki ga je zgolj v prvem mesecu po odprtju obiskalo več kot 5000 ljudi, v času ramazana sameval.
Robert Balen

Ramazan, za muslimane po vsem svetu postni sveti mesec in eden od petih stebrov islama, ki se začne danes s sončnim zahodom, bo tokrat povsem drugačen. Postni mesec namreč ni le čas, ko naj bi se vsi polnoletni, zdravi muslimani čez dan odrekli hrani, pijači, to je tudi čas, ko se ob koncu vsakodnevnega posta verniki zberejo na skupnih večerjah, iftarjih, in se še pogosteje kot sicer zbirajo pri molitvah v mošejah in ob prebiranju Korana.

Preklicano odprtje džamije

Tudi zato bo tokratni bajram za muslimane v Sloveniji še posebno boleč. Ko so po petih desetletjih le dobili možnost, da bi se ob letošnjem ramazanu srečevali v novozgrajeni džamiji in Muslimanskem kulturnem centru v Ljubljani, jim je načrte prekrižala epidemija. Džamija in vse druge molilnice po Sloveniji so zaprte že od marčevske razglasitve epidemije in tako bo ostalo, vse dokler ne bo dovoljeno zbiranje v večjih skupinah. Zato so v Islamski skupnosti že preklicali junijsko uradno odprtje džamije, nadomestnega termina pa niso določili, saj je ta, kot je pojasnil tajnik skupnosti Nevzet Porić, odvisen od razvoja dogodkov, vezanih na epidemijo.
Čeprav ramazanskega druženja ne bo, pa v islamski skupnosti vernike pozivajo, da čas, ko so skupaj z družinskimi člani, čim bolje izkoristijo za tkanje družinskih vezi in preko različnih aktivnosti, od branja Korana in pogovorov o izbranih vsebinah iz njega, podoživijo ramazansko vzdušje. Ramazan je namreč čas, ko naj bi se vernik še bolj poglabljal v sporočila muslimanske svete knjige in preizpraševal skladnost svojih ravnanj z njenimi napotili. Tudi zato je mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus vernike spomnil, da je vera v srcu, zato lahko tudi v času epidemije "džamijo zgradimo v svojem srcu in molimo, kjerkoli že smo. Muslimani bomo molili za dobro vse naše družbe."

Molitve s pomočjo tehnologij

Ne glede na ovire, ki jih je prinesla epidemija, bodo imami poskrbeli, da bodo verniki s skupnostjo povezani tudi v času ramazana. Tako bodo lahko vsak dan med 12. in 13. uro iz ljubljanskega džemata spremljali recitiranje Korana, medtem ko bodo vsakokratno petkovo molitev - džuma namaz, ki je najpomembnejša molitev v tednu, posneli in objavili na spletni strani skupnosti. Džuma namaz ta petek, ki je obenem prvi dan posta, bo v Ljubljani vodil mufti Grabus, medtem ko bodo v drugih džematih po državi imami opravljali svojo molitev v praznih molilnicah. Posebne vsebine bodo pripravili tudi ob dveh posebnih nočeh v času ramazana, Lejletu - l - Bedr in Lejletu - l -Kadr. Mesec ramazan velja za mesec, ko je Bog začel poslancu Mohamedu razodevati Koran. Letošnji se bo končal s ramazanskim bajramom 23. maja.

Romanja v Meko letos očitno ne bo.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta