Turistična zavarovanja: Se bo del premij vračal, bodo popusti pri novih zavarovanjih?

Damijan Toplak Damijan Toplak
08.06.2020 10:33

Povračila bo mogoče dobiti za turistična zavarovanja, ki veljajo v tujini, prehajanje državnih meja pa dolgo ni bilo možno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če smo se v času "koronskih" omejitev manj vozili z avtomobilom, bomo prihodnje leto dobili določene bonuse pre sklenitvi novih avtomobilskih (kasko) zavarovanj.
Andrej Petelinšek

Na prvi pogled epidemija koronavirusa v zavarovalniškem sektorju ni in ne bo pustila večjih posledic. Premije so se dokaj normalno obračunavale. Morda bo sprva le nekaj manj premij iz naslova avtomobilskega (kasko) zavarovanja, saj se je kupovalo manj novih avtomobilov, ter na področju življenjskih zavarovanj. A tudi škod bo verjetno letos nekaj manj. Je pa dilema, kako bo s turističnimi zavarovanji, ki so bila vplačana za celotno leto, zavarovanci pa dobršen del leta niso mogli potovati. Se bo del premij vračal, bodo popusti pri novih zavarovanjih? In kako bo na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, saj so bili številni (zobo)zdravstveni pregledi in pa kirurške operacije prestavljeni ali odpovedani.

Posvetujte se s svojo zavarovalnico

Maja Krumberger, direktorica Slovenskega zavarovalnega združenja (SZZ), je o turističnih zavarovanjih povedala, da so članice združenja v razmerah, ko je potovanje omejeno ali določen čas onemogočeno, pripravile rešitve za zavarovance. Te zajemajo širok nabor ukrepov - od popustov, delnega dobropisa vse do razširitve kritij in podobno. Zato zavarovancem priporočajo, da se obrnejo na svojo zavarovalnico in se pozanimajo o različnih možnostih, ki jih ponuja. Združenje ne izdaja priporočila, saj gre za poslovne odločitve vsake posamezne članice. "Priporočilo SZZ je predvsem, da naj se zavarovanci, ki imajo sklenjena dolgoročna zavarovanja, obrnejo na svojo zavarovalnico, kjer bodo dobili odgovore na vsa vprašanja," pove Maja Krumberger.

V Triglavu za zdaj z več prihodkov in manj dobička

V Zavarovalnici Triglav so na ravni skupine v prvem letošnjem trimesečju prilagodili poslovanje razmeram na posameznih trgih. Z uporabo vsekanalnega prodajnega pristopa ter povezanimi digitalnimi in drugimi rešitvami za poslovanje na daljavo so omogočali celovito paleto storitev. V prvem četrtletju izredne razmere (še) niso vplivale na zavarovalni del njihovega poslovanja, zabeležili so celo rast premije na večini trgov in v vseh treh segmentih zavarovanj ter obračunali desetino več premije (348,9 milijona evrov) kot lani v istem obdobju, pri čemer v Sloveniji šest odstotkov več. Trimesečni bruto dobiček (26,4 milijona evrov) pa je bil 12 odstotkov nižji kot lani, kar je predvsem posledica množičnih škodnih dogodkov (potres v Zagrebu in neurja s točo v Sloveniji). Zaradi negotovega okolja ne morejo z zanesljivostjo oceniti ekonomskih posledic pandemije in razmer na finančnih trgih, so pa pripravili več scenarijev razvoja prihodnjih dogodkov.
"Pri zavarovanjih potovanj v tujino smo 1. junija uvedli 50-odstotni popust na letno premijo zavarovanja brez poteka. S tem strankam, ki so bile v času omejenega prehajanja državnih mej prikrajšane za potovanja v tujino, v celoti povrnemo neizkoriščen del premije po predhodni polici," dodajo v Triglavu. Na vprašanje o avtomobilskih zavarovanjih, ko se v času gibanja le znotraj občinskih meja in pa karanten za določene ljudi avtomobili sploh niso uporabljali, pa odgovarjajo: "Obstoječe in veljavne zavarovalne podlage predvidevajo ugodnosti oziroma ukrepe za zavarovance, ki del zavarovalnega obdobja ne poslujejo ali poslujejo v zmanjšanem obsegu, tudi v primeru covida-19. To velja za zavarovanja različnih odgovornosti, med njimi avtomobilske odgovornosti in kasko zavarovanja. Pri kasko zavarovanju se lahko glede na dejansko prevožene kilometre obračuna popust na manj prevoženih kilometrov, z bonusi/malusi pa se dodatno vpliva na znižanje premije," povedo v Triglavu, kjer zamud pri izplačilu morebitnih škod ni bilo, saj so se lahko obravnavale brez fizične prisotnosti, na daljavo.

V Savi do sedem odstotkov manj prihodkov

Maja Krumberger, SZZ: "Naše priporočilo je predvsem to, da naj se zavarovanci, ki imajo sklenjena dolgoročna zavarovanja, obrnejo na svojo zavarovalnico, kjer bodo dobili odgovore na vsa vprašanja."
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta