Turizem pri sosedih: Brez panike in vse po pričakovanju

Tina Recek Tina Recek
24.07.2019 17:03

Kljub zapisom nekaterih medijev, da letos na Hrvaškem turizem ne cveti, uradna statistika kaže drugačno podobo. Slovenci najbolj zvesti turisti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rovinj velja za eno bolj priljubljenih destinacij med Slovenci. FOTO: Marko VANOVŠEK
Marko Vanovšek

Hrvaški mediji poročajo o napol praznih kapacitetah in padcu števila turistov. Odgovore, ali je res tako in ali je denimo med turisti opazno manj Slovencev, smo poiskali pri Hrvaški turistični skupnosti v Sloveniji. Iz podatkov, s katerimi postreže njena direktorica Metka Bradetić, izhaja veliko bolj pozitivna slika. "Z letošnjo turistično sezono, v kateri smo do zdaj (do 21. julija 2019) realizirali 9,8 milijona prihodov in 45,4 milijona prenočitev, smo zadovoljni. Omenjene številke predstavljajo rast v višini slabih 4 odstotkov v prihodih in slabega odstotka v prenočitvah. Turistično leto je tako v skladu s pričakovanji." Ob tem sogovornica poudari, da so nekatere destinacije v določenih dnevih imele nekaj manjši promet glede na prejšnje leto, a po drugi strani so druge imele veliko rast. Ena takšnih je denimo Split, ki beleži največjo turistično rast na Hrvaškem.

Največ Nemcev, za njimi pa Slovenci

Na vprašanje, ali letos opažajo kaj manj Slovencev med turisti, Bradetićeva odgovarja, da je njihovo število takšno kot lansko leto. Sicer pa so lani največ prenočitev na Hrvaškem med tujimi gosti že tradicionalno realizirali Nemci (teh je bilo 23 odstotkov). Sledili so Slovenci (11 odstotkov), Avstrijci (8 odstotkov), Poljaki (7 odstotkov) in Čehi (6 odstotkov).

"Mislim, da bo turizem po krizi drugačen, predvsem bo zelo oskubljen. Storitve bodo na začetku zelo osnovne, konkuriralo se bo predvsem s cenami," pravi strokovnjakinja za turizem dr. Maja Uran Maravić. 
Osebni Arhiv

Na otoku trikrat dražji rogljiček

Iz hrvaških zapisov o turistični sezoni pa izstopa podatek o skokovitem dvigu cen v nekaterih hrvaških letoviščih, nad katerimi se jezijo domačini, celo župani. Tako je pred kratkim zapis na družbenem omrežju Facebook zaradi previsokih cen delil župan občine Murter-Kornati Toni Turčinov - med drugim je zapisal, da je žalostno, da cene v poletni sezoni v vseh trgovinah poskočijo za 40 odstotkov in da je treba za rogljiček na otoku odšteti trikrat več kot v Zagrebu. Zato se je odločil za svojevrstno potezo in je lokalnim prebivalcem in turistom delil rogljičke. In to je le en primer proizvoda, ki je dražji.

Z visokimi cenami načrtno proti masovnemu turizmu?

Pri tem je poudaril, da na otokih s tem ministrstvom dobro sodelujejo in pričakujejo, da bo imelo največ razumevanja za njihove zahteve. Ker sedanja politika trgovcev bo dolgoročno negativno vplivala na turizem, od katerega živijo na otokih. Dodaja, da pretirano visokih cen ne opažajo le v trgovinah, ampak tudi v gostilnah. In gostinci so primorani imeti tako visoke cene, ker morajo za sestavine plačati za 30 odstotkov več kot nekdo na Reki ali v Zagrebu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta