Tviti Janeza Janše: Miro Cerar omenja skrajno zadržanost in sramežljivost koalicijskih partneric

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
10.11.2020 06:00

Janševi tviti bodo Sloveniji gotovo škodili. Ampak tako, da se nam bodo neprijetnosti dogajale nepojasnjeno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša
STA

Slovenski premier Janez Janša je pohitel s čestitkami Donaldu Trumpu. V sredo, ko v ameriški predsedniški dirki ni bilo še nič odločeno, je neizzvan tvitnil: "Precej jasno je, da je ameriško ljudstvo izvolilo Donalda Trumpa in Mikea Pencea še za naslednja štiri leta. Večja kot bo zamuda in večje kot bo zanikanje dejstev v osrednjih medijih, večje bo zmagoslavje dosedanjega predsednika. Čestitam veliki stari stranki (vzdevek za republikance, op. bj) za močne rezultate po vseh ZDA."

Eiaculatio praecox*

Janša je kot šef vlade članice EU pritegnil pozornost tudi na Slovenijo. Že v predvolilnem času je Janša navijaško tvitnil: "Zmagaj, Donald Trump!" In uspelo mu je še zapisati, da če zmaga Biden, bo to "eden najšibkejših ameriških predsednikov v zgodovini". Michael Carpenter iz Bidnove predsedniške kampanje je Janšev tvit pospremil s slovensko besedo: "Sramota!"

Ampak doslej so Bidnu našteli rekordno podporo v zgodovini ameriških predsedniških volitev. Premieru bi morda za takšen prispevek k slovenski globalni prepoznavnosti lahko celo kdo čestital. Seveda, če ne bi šlo prej za prispevek k slovenski blaznosti, za nadaljevanje vojne prehitrih prstov. Ko je Janša stavil na predčasno zmago Trumpa, kar so zlobneži poimenovali z diagnozo eiaculatio praecox, je dokazal, da ne pozna principov demokracije. Kajti ni zmagovalca, dokler niso prešteti vsi zakoniti glasovi. Tudi Twitter je k njegovemu čivku pripisal: "Uradni viri še niso razglasili zmagovalca."

Miro Cerar, nekdanji premier in minister za zunanje zadeve: "To je smešenje."
Andrej Petelinšek

"Maršal Tvito"

Na zavračajoče tvite drugih uporabnikov ni bilo treba dolgo čakati. Ena bolj zabavnih domislic je bila poimenovanje Janše za maršala Tvita. Nekdo ni vedel, da ima naš premier v opisu dela in nalog tudi razglasitev ameriškega predsednika. Koordinator nemške vlade za čezatlantske odnose Peter Beyer iz CDU, sestrske stranke SDS, je kritiziral Janšo: "Čestitati že zdaj je popolnoma neumno. Take stvari Evropejce delajo šibkejše." A Janša se ni dal in se je celo zapletel v tviteraško dopisovanje z nemškim diplomatom Wolfgangom Ischingerjem, nekdanjim veleposlanikom v ZDA, uglednim univerzitetnim predavateljem in predsedujočim münchenske varnostne konference.

Niti Janšev nedeljski tvit ni čestital Bidnu, pač pa: "ZDA so naš strateški partner ... Histerija vas, ki ste doslej namesto v Washington hodili v Moskvo, je povsem odveč." Včeraj se je izkazalo, da je Janša bolj na liniji Moskve, kot si predstavlja. Govorec ruskega predsednika Dmitrij Peskov je namreč dejal: "Kremelj bo spričo Trumpovih tožb počakal na uradne izide volitev, preden jih bo komentiral."

Bojan Grobovšek, nekdanji veleposlanik: "Skrajno neprimerno in nediplomatsko."
Tit Košir

Kako bodo Janševi tviti pripomogli k utrjevanju slovenskega strateškega partnerstva z ZDA, smo vprašali nekdanjega veleposlanika, publicista in zaslužnega predsednika Društva za mednarodne odnose Bojana Grobovška: "Takšno komuniciranje z osebnimi opisi bodočega predsednika ZDA je skrajno neprimerno in nediplomatsko. Kot da samo še Trump in Janša ne verjameta, da Trump ni zmagal na volitvah. Seriozne države tega ne počnejo. Premierovi zapisi nam lahko škodijo. Kako in kdaj, še ne moremo vedeti. Ampak ne se čuditi, če bodo kje spodletele kakšne naše kandidature ali druga prizadevanja. To bodo sicer manjše stvari, a bodo za našo malo državo zelo neprijetne."

Sramežljive koalicijske partnerice

Govorili smo tudi z univerzitetnim profesorjem, ponovno, na Pravni fakulteti v Ljubljani, nekdanjim slovenskim premierom in zunanjim ministrom Mirom Cerarjem: "Zanesljivo bodo ti tviti škodili verodostojnosti in ugledu Slovenije v svetu. Sicer bolj nevidno. Gotovo bomo za kaj prikrajšani, pa niti ne bomo vedeli. Nevedno se bomo spraševali, čemu se nam to dogaja. Slabo je, da se je Slovenija prebila na zemljevid sveta s smešenjem. Premierovi tviti nižajo standarde javnega komuniciranja v Sloveniji, pada raven politične kulture in poglablja delitve med nami. Omenil bi skrajno zadržanost in sramežljivost koalicijskih partneric. O tvitih, ki nas razgaljajo kot čudaško državo, bi v vladi morale zahtevati pogovor, pa nimajo jasnih stališč in drsijo v popolno podrejenost."

Tipičen je včerajšnji odgovor za Večer predsednice parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Monike Gregorčič iz koalicijske SMC - da, nekoč Cerarjeve stranke: "Odnosi med državama ne morejo biti odvisni zgolj od komunikacije na enem nivoju, temveč so plod dolgoročnejšega negovanja vezi. Menim, da to ne bo bistveno vplivalo na naše odnose z ZDA, ki so se pričeli ponovno krepiti. Ocenjujem, da povolilno dogajanje v ZDA ne bo vplivalo na imenovanje našega novega veleposlanika v Washingtonu. Sama 'čestitko' predsednika vlade razumem kot njegovo osebno čestitko republikanski stranki za uspeh na volitvah, a hkrati iz tvita izhaja njegovo preuranjeno predvidevanje o zmagovalcu volitev. Takšen zapis ni bil moder, saj je bilo moč predvideti negativne reakcije. Žal so pri njihovi internacionalizaciji prednjačili nekateri naši državljani."

* Prezgodnji izliv (latinsko)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta