Učence danes pričakalo nekaj novosti

Franja Žišt Franja Žišt
01.09.2019 18:49

Brezplačni učbeniki za prvo- in drugošolce, za osnovnošolce ne bo nobene delovne sobote, polnoletni srednješolski dijaki pa ne bodo več sami odločali o izostankih od pouka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za nekatere šolarje se delo začne, za druge nadaljuje.
Sašo Bizjak

Izobraževalne ustanove so odprle svoja vrata. V šolskem letu 2019/2020 bo v vrtce vključenih več kot 87 tisoč otrok, osnovne šole bo obiskovalo predvidoma 187.525 učenk in učencev, od tega bo šolski prag prvič prestopilo 20.840 prvošolk in prvošolcev. Srednje šole bo v šolskem letu 2019/2020 obiskovalo približno toliko dijakinj in dijakov kot v preteklem šolskem letu, to pomeni okoli 73 tisoč, v prvih letnikih jih bo približno 20.500.
Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport imamo v Sloveniji 455 matičnih osnovnih šol, 319 podružničnih šol ter 27 osnovnih šol s prilagojenim programom, ob tem pa še 21 enot s prilagojenim programom pri osnovnih šolah. Na področju srednjega šolstva je 111 javnih srednješolskih zavodov, srednješolske programe pa je lani izvajalo 143 srednjih šol. In v vseh teh šolah bo z novim šolskim letom tudi nekaj novosti.
Minister Jernej Pikalo je pred začetkom šolskega leta spremenil pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole. Ta zdaj omogoča, da lahko z navodili kot pouka prost dan določi tudi katerikoli drug dan v šolskem letu. Torej, da niso prosti le dnevi ob praznikih in med počitnicami. Za ilustracijo: v začetku leta 2020 bo prost petek, 3. januarja, a zaradi njega v šolah ne bodo imeli delovne sobote, kot je bila to praksa v minulih letih. Še ena od novosti - v tem šolskem letu je ministrstvo poleg sredstev za obnovo učbeniškega sklada za vse razrede osnovne šole ob prvih razredih zagotovilo tudi sredstva za nakup učbenikov in drugih učnih gradiv za drugi razred, to pomeni, da bodo prvo- in drugošolci učbenike in učna gradiva prejeli brezplačno.

Jernej Pikalo: "Šola je v Sloveniji eden od najboljših družbenih podsistemov."  
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta