Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: Botruje različnim izračunom metodologija?

Jelka Zupanič
13.09.2019 20:13

Po vladnem izračunu bi pri prenosu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno v vseh blagajnah skupaj zmanjkalo 137,7 milijona evrov. Levica pravi - naš izračun je nižji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zagotavljanje manjkajočega denarja za zdravstvo bo velik problem. 
Andrej Petelinšek

Vzporedno s pripravo proračuna, ki ga mora vlada oddati v parlament čez dva tedna, še pred tem pa poskrbeti za okoli sto milijonov evrov prihrankov pri nenujnih izdatkih zaradi napovedanega ohlajanja gospodarstva, si v vladi prizadevajo tudi za glasove Levice. Ta bi jih za koalicijski proračun primaknila, če bi uspela s predlogom ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in njegovega prenosa v obvezno zdravstveno zavarovanje. Toda po včerajšnjem usklajevanju se je izkazalo, da bi po vladnem izračunu za krpanje vrzeli v vseh blagajnah skupno zmanjkalo 137,7 milijona evrov, ki bi jih morali dodatno zagotoviti iz proračuna. Levica je izračunala, da manko ne bi bil tolikšen, saj naj bi po njihovem predlogu zbrali 416 milijonov evrov. Minister za zdravje Aleš Šabeder in vodja poslanske skupine Levice Tadej. T. Vatovec sta lahko tako po usklajevanju javnosti sporočila le, da bodo čim prej poenotili metodologijo izračuna finančnih posledic. Nadejajo se, da bi tako v izračunih prišli do enakih številk, pogajanja pa naj bi nadaljevali prihodnji teden.

Šabeder: Ukinitev sprejemljiva, ko bodo zagotovili denar

Pogovore naj bi najprej prepustili delovnima skupinama. Po ministru Šabedru naj bi prva poskrbela za normativno oziroma za zakonsko plat prenosa dopolnilnega zavarovanja v obvezno, drugi bi zaupali presojo finančnih posledic. Pa bi bil, ko bi metodologije uskladili, za ministra predlog Levice sprejemljiv? Odgovoril je: "Sprejemljiv bo, ko bodo številke na mizi in bodo zagotovile vire financiranja. To je bistveno." Hkrati je minister priznal, da bo zagotavljanje manjkajočega denarja velik problem, še zlasti zdaj, ko morajo vsa ministrstva prihraniti eno odstotno točko porabe, kar v zdravstvenem pomeni dva milijona evrov.
"Naredili smo nekaj korakov naprej," pa je bil zadovoljen Vatovec. "Na sam predlog novele je zelo malo komentarjev in še ti so bolj kot ne tehnični, zato ne vidim nobenih zadržkov, da ne bi tega že naslednjo sredo zaprli. Kar se tiče finančne konstrukcije, so tudi tukaj razlike relativno majhne, in mislim, da lahko, če je politična volja za to, to storimo v naslednjih dveh krogih pogajanj. To tudi pričakujemo."

Tadej. T. Vatovec: "Naredili smo nekaj korakov naprej."
Robert Balen

Prispevalo bi manj kot milijon prebivalcev

Ministrstvo za zdravje je pospremilo predlog novele zakona, s katero predlaga Levica ukinitev dopolnilnega zavarovanja, z resnimi pripombami. Namesto 1,5 milijona zavarovancev bi z višjimi prispevnimi stopnjami v obvezno zavarovanje vplačevala dodatni denar le delovna aktivna populacija oziroma okoli 900 tisoč prebivalcev. Kmetje, brezposelni, prejemniki socialnih pomoči in drugi, ki zdaj plačujejo dopolnilno zavarovanje, ga ne bi več, njihov delež bi prevzeli zaposleni, delodajalci in država.
"Povečuje se tudi odvisnost virov za zdravstveno varstvo od vplačil delovno aktivnega prebivalstva, kar glede na staranje populacije in cikličnega gibanja gospodarstva predstavlja veliko tveganje za zagotavljanje stabilnih in zadostnih virov in lahko vodi v zmanjševanje pravic ali obsega storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. V predlogu zakona je sicer vgrajena varovalka, da v primeru, ko odhodki ZZZS presegajo prihodke od prispevkov za obvezno zavarovanje, razliko pokrije državni proračun," so zapisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta