Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: Odzivi koalicijskih strank na predlog Levice

Tina Recek Tina Recek
28.08.2019 17:33
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Desus: Levica hodi v zelje pristojnemu ministrstvu
"Naša poslanska skupina se s predlogom Levice sploh ni seznanila in je za to namero izvedela iz medijev, kar pomeni, da se do predloga in predlaganih rešitev z njihove strani niti ni mogla opredeliti. Predvidevamo, da se je podobno zgodilo tudi z drugimi koalicijskimi partnerji. Zelo neobičajno je, da za reševanje tako pomembnih vprašanj prej izvemo iz medijev, še bolj pa bode v oči to, da Levica hodi v zelje pristojnemu ministrstvu, ki se intenzivno ukvarja s to problematiko in pripravlja ustrezne analize ter možne rešitve. Predlog naj bi vlada po ministrovih besedah imela na mizi junija prihodnje leto. Pričakujemo, da bodo, tako kot zagotavlja pristojni minister, te rešitve strokovne, ne pa v obliki ad hoc akcij."

SMC: Takšni ultimati niso na mestu
"Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja je opredeljena v sporazumu med koalicijskimi partnerji in Levico. S smerjo se tako vsi strinjamo. Treba pa se je zavedati, da gre za kompleksno vprašanje z velikimi finančnimi učinki, zato je nujno, da je predlog dobro pretehtan in usklajen, tudi in predvsem z ministrstvom za zdravje. Takšni ultimati s tako kratkimi časovnimi roki niso na mestu. Vnovič ugotavljamo, da pri sodelovanju z Levico ni težava v vsebini, temveč v načinu, kako k sodelovanju pristopajo."

SD: Podpiramo ukinitev
"Socialni demokrati podpiramo ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zadnja napovedana podražitev od zavarovalnic je zadnji opomin, da dokončno in odločno presekamo s to za ljudi čedalje dražjo, nepravično in neučinkovito anomalijo, ko zavarovalnice kujejo dobičke, ljudje pa nerazumno dolgo čakajo na osnovne zdravstvene storitve. Cilj zakona torej podpiramo, njegovo besedilo pa bomo preučili in v sodelovanju oblikovali najboljšo pot do skupnega cilja."

SAB: Dopolnilno zavarovanje za nadstandard
"V stranki SAB smo že pred državnozborskimi volitvami junija 2018 povedali, da bi moralo biti po našem prepričanju dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kot je urejeno danes, del obveznega zdravstvenega zavarovanja. Zato bi to zavarovanje ukinili, predlagali pa bi uvedbo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obliki, da bi zdravstvene zavarovalnice res lahko ponujale nadstandard in ne storitev, ki bi morale biti del obveznega zdravstvenega zavarovanja. V koalicijski pogodbi smo se nato tudi dogovorili, da bomo to zavarovanje odpravili in ga prenesli v obvezno zdravstveno zavarovanje.
Želeli bi si, da zaveze iz koalicijske pogodbe uresničujemo skupaj s koalicijskimi partnerji (in Levico), tako pa smo znova priča soliranju Levice. Zdi se nam, da bi predlog zakonskih rešitev o tako pomembni stvari morala vložiti vlada, ne zgolj ena politična stranka. Pogrešamo konkretne ukrepe ministra za ureditev stanja in skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu. Upamo, da jih bomo jeseni tudi dobili na mizo, saj je to eden največjih izzivov te koalicije in vlade.“

Iz LMŠ so odgovorili le, da "za zdaj ostajamo brez komentarja". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta