Umrl je upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran

STA, Gr.G., VČ
11.04.2020 12:27

Pregovorno najbolj ljudski slovenski katoliški škof je bil letos januarja dopolnil 75 let, s funkcije je odstopil novembra 2009, nato pa po dekretu iz Rima nekaj časa živel v tujini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alojz Uran

Na velikonočno soboto zjutraj je umrl upokojeni ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran, so sporočili iz Slovenske škofovske konference (SŠK). Uran, ki je letos dopolnil 75 let, je s funkcije odstopil novembra 2009, nato pa po dekretu iz Rima nekaj časa živel v tujini. V Slovenijo se je vrnil leta 2015. 

Alojz Uran na praznik Marijinega vnebovzetja 15. avgusta 2008. 
Robert Balen
Alojz Uran na škofovskem posvečenju novoimenovanega ljubljanskega nadškofa metropolita Staneta Zoreta.
Robert Balen

Zore se ob Uranovi smrti zahvaljuje za dar njegovega dobrega in veselega srca

Ljubljanski nadškof metropolit in predsednik SŠK Stanislav Zore se je ob današnji smrti upokojenega nadškofa Alojza Urana Bogu zahvalil za dar Uranovega dobrega in veselega srca. Pojasnil je, da je Uran v zadnjih treh mesecih trpel zaradi bolezni in prestal več operacij.
{embed_youtube}https://youtu.be/v3BIX7Dzq7s{/embed_youtube}
"Vse je nosil v veliki vdanosti v Božjo voljo," je dejal. Uran je bil po Zoretovih besedah v zadnjem času Jezusu pridružen tudi v njegovi osamljenosti, saj ga zaradi razmer niso mogli obiskovati. "Tudi to je sprejel kot del svoje daritve," je dodal.

Janša: Upokojeni nadškof Uran je deloval v dobrobit slovenskega naroda

Premier Janez Janša je ljubljanskemu nadškofu metropolitu Stanislavu Zoretu danes izrekel iskreno sožalje ob smrti upokojenega nadškofa Alojza Urana. Uran je bil eden pomembnih gradnikov slovenske Cerkve in je deloval v dobrobit slovenskega naroda, je poudaril Janša. "Katoliško občestvo je izgubilo predanega pastirja, ki je s svojimi dejanji deloval v dobrobit slovenskega naroda," je še dejal premier.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta