Uporaba slušalk med vožnjo na kolesu in v avtu: Kaj pravi policija? Kaj je dovoljeno?

Anže Simončič Anže Simončič
22.02.2019 11:27

Pred kratkim se je na Twitterju razvila debata o uporabi slušalk med vožnjo kolesa, ki pa ni doživela epiloga, zato smo se z vprašanji obrnili na policijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Andrej Petelinšek

Uporabnik Twitterja je zapisal, da je za 20 evrov (toliko znaša polovica globe) izvedel zelo zanimivo in nelogično stvar. "Če imaš na kolesu v enem ušesu slušalko, je to prekršek, če je bluetooth, pa je ok," je zapisal v objavi in označil policijo v upanju na odgovore.

Z vprašanji smo se najprej obrnili na generalno policijsko upravo, kjer so nam v odgovoru ponudili 35. člen zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP). Ta namreč pravi: "Voznik (med katere sodi tudi kolesar) med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon itd.), ravno tako ne sme poslušati radia ali drugih zvočnih naprav s takšno glasnostjo, ki bi mu onemogočala normalno slušno zaznavanje v cestnem prometu."

Med vožnjo je sicer dovoljeno telefonirati, vendar le ob uporabi naprave za prostoročno telefoniranje, je še zapisano, globa za kršitev določil v tem členu pa vas bo kot voznika, ki ne potrebuje vozniškega dovoljenje – v tem primeru kolesar, stala 40 evrov. Za ostale voznike in učitelje vožnje znaša globa 120 evrov.

Igor Napast

Kako pa je z uporabo brezžičnih in žičnih slušalk? "Če je zaradi uporabe slušalk (žičnih ali brezžičnih, ene ali dveh ...) zmanjšano slušno zaznavanje kolesarja, gre za kršitev," sporočajo iz generalne policijske uprave – torej vrsta slušalk ali uporaba ene slušalke nima vpliva na izid policijskega postopka oziroma je ta prepuščen policistu.

S podobnimi vprašanji smo se obrnili tudi na Policijsko upravo Ljubljana, kjer se zaradi števila kolesarjev skorajda dnevno ukvarjajo s kolesarsko problematiko. Prejeli smo zanimive odgovore. "Kolesar lahko v ušesu nosi slušalko, če njena uporaba ni v nasprotju z določbo, navedeno v 1. odstavku 35. člena ZPrCP. Vrsta slušalke na to nima vpliva," pojasnjujejo. To pomeni, da lahko torej kolesar uporablja slušalko, le če ni pri tem zmanjšano njegovo slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Kako to policisti, ki obravnava kolesarja, oceni, nam ni uspelo izvedeti. 

Podobno velja tudi za telefoniranje med vožnjo z vozilom, saj je dovoljeno, vendar le ob uporabi naprave za prostoročno telefoniranje, "kjer pa ni navedeno, ali se to nanaša na telefoniranje z uporabo zvočnika v vozilu, uporabo žične ali brezžične slušalke ali kakšne druge tehnične možnosti", pojasnjujejo na PU Ljubljana, pri tem pa poudarjajo, da tudi ta uporaba ne izključuje odgovornosti za kršitev določb prej navedenega člena – se pravi, da s svojim početjem ne smemo zmanjševati slušnega in vidnega zaznavanja ter zmanjšati zmožnost obvladovanja vozila.

Člen je torej zapisan dokaj splošno in nudi več različnih razlag, sklepamo pa lahko, da bo globa v praksi odvisna od policista, ki vas bo ustavil in presodil, ali ste s svojim početjem zares omejili slušno zaznavanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta