Uprava za varno hrano prejela prijavo zaradi pijače Prime, so v Kopru otroci res kradli plastenke?

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
19.10.2023 10:14

Zadevo smo preverili na Policijski upravi Koper.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na policah Interspara je mogoče najti različico športnih napitkov Prime.
Večer

Potem ko smo v Večeru objavili članek o pijači Prime, ki je med mladimi sprožila pravo evforijo, se je na družbenem omrežju oglasila bralka, ki je zapisala, da so v Kopru otroci pijačo kradli, ker zanjo niso imeli denarja. Po njenih besedah naj bi se vmešali tudi varnostniki in policija.

Zadevo smo preverili na Policijski upravi Koper, kjer so nam potrdili, da obravnavajo en takšen primer, torej kaznivo dejanje tatvine. "V zadevi bomo na okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje tatvine."

Vprašanja o pijači Prime smo naslovili tudi na upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), od koder so nam pisno pojasnili, da so v oktobru prejeli prijavo, ki se je nanašala na pijačo Prime. Postopek ugotavljanja dejstev je še v teku. "Obstaja namreč več vrst pijač, različnih okusov in z različno sestavo. V časopisnih člankih navajajo sestavine, ki jih nekateri izdelki te blagovne znamke sploh ne vsebujejo, na primer kofein. Ukrepanje bo mogoče po tem, ko se ugotovi dejansko stanje in oceni skladnost z zakonodajo," pravijo.

Pijača Prime: Evforija zajela tudi slovensko mladino, izdelek v nekaj dneh skoraj razprodan. Kaj morajo vedeti starši?

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sicer izvaja nadzor nad različnimi pijačami - brezalkoholnimi, gaziranimi, energetskimi, aromatiziranimi, alkoholnimi, žganimi ... Nadzor izvajajo v skladu s svojimi pristojnostmi.

Ali preverjajo, kaj vse pride na naš trg? "V okviru uradnih pregledov živil pri proizvajalcih in distributerjih se izvaja tudi nadzor nad pijačami. Nadzor se izvaja tudi ob uvozu. V vzorcih se analitsko preverja tiste parametre, ki so smiselni in predstavljajo tveganja. V primeru neskladnosti glede označevanja ali preseganja določenih vrednosti sestavin, ki so normirane v zakonodaji, ali prisotnosti nedovoljenih snovi UVHVVR ukrepa." Na vprašanje, kako problematične so pijače, kot je Prime, pa odgovorijo: "O skladnosti oziroma neskladnosti živila bomo lahko govorili, ko bodo poznana vsa dejstva. Zagotovo je potrebno pregledati tudi vsa navodila in priporočila na deklaracijah in jih upoštevati pri oceni skladnosti. Dolžnost potrošnikov pa je, da podatke na deklaracijah preberejo in upoštevajo."

Kot smo že poročali, so mnenja o pijači deljena, veliko je opozoril pred kofeinom, ki ga vsebuje ena od različic te pijače. Ameriški senator Chuck Schumer je zato lani pozval Ameriško agencijo za hrano in zdravila (FDA), naj pijačo vzame pod drobnogled. "Eden najbolj vročih poletnih statusnih simbolov za otroke tokrat ni obleka ali igrača," je zatrdil na tiskovni konferenci. "To je pijača – a kupci in starši pazite, ker je skrb za zdravje otrok, ki jih pijača sicer tako vročično cilja, resna. Prime je tako nov, da večina staršev o njem nima pojma," je bil iskren. Več si lahko preberete tukaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta