Pijača Prime: Evforija zajela tudi slovensko mladino, izdelek v nekaj dneh skoraj razprodan. Kaj morajo vedeti starši?

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
17.10.2023 12:49

Statusni simbol med mladimi ni kakšen kos oblačila ali igrača, pač pa pijača. Evforija je zajela tudi Slovenijo. Kaj o vsem skupaj pravi Aljoša Bagola?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi prevelike vsebnosti kofeina so prodajo energijske različice že prepovedali v nekaterih zveznih državah Kanade.
Večer

Pred letom in pol sta se YouTuberja in športna zvezdnika Logan Paul in KSI, nekoč tekmeca v boksarskem ringu, združila in na tržišče poslala pijačo, ki sta jo poimenovala Prime Hydration. Njuni mladi oboževalci v ZDA in Veliki Britaniji so bili nad novim izdelkom več kot le navdušeni. Skoraj v trenutku, ko se je izdelek pojavil na tržišču, so se začele viti vrste pred trgovinami, mladi so na YouTubu in TikToku objavljali videoposnetke, kako v trgovinah z mešanim blagom iščejo "čudežno" pijačo, včasih tudi po smešno visokih cenah. Za odprte plastenke so drug drugemu na igriščih zaračunavali neverjetne zneske in nabirali zbirke vseh devetih okusov.

Večer

Vplivneža sta pri promociji pijače dodobra unovčila svojo spletno vplivnost in v hipu ustvarila zgodbo o uspehu. Znamka naj bi v enem letu ustvarila okoli 250 milijonov dolarjev prihodkov od maloprodaje po svetu. A tej mrzlici so podlegli predvsem otroci in mladostniki.

Zdaj se je evforija preselila tudi v naše kraje, tudi v Sloveniji so police s priljubljeno pijačo pogosto prazne. "S hčerko sva morali v soboto ob devetih v trgovino, da sva ga dobili ... Še pet obupanih staršev je bilo z mano. Šest evrov stane zadeva," je za Večer dejala mama najstnice.

Čemu svarila?

Skupaj z uspehom se vrstijo tudi prva opozorila. Pijača je na voljo v dveh različicah - Prime Hydration in Prime Energy, pri čemer ima slednja izjemno visoko vsebnost kofeina, kar v promocijskih objavah na družbenih omrežjih, ki jim otroci in mladostniki sledijo, ni nikjer zabeleženo.

Pri nas sta dostopni tako ameriška kot britanska različica.
Večer

Ameriški senator Chuck Schumer je zato lani pozval Ameriško agencijo za hrano in zdravila (FDA), naj pijačo vzame pod drobnogled. "Eden najbolj vročih poletnih statusnih simbolov za otroke tokrat ni obleka ali igrača," je zatrdil na tiskovni konferenci. "To je pijača – a kupci in starši pazite, ker je skrb za zdravje otrok, ki jih pijača sicer tako vročično cilja, resna. Prime je tako nov, da večina staršev o njem nima pojma," je bil iskren.

Schumer je ob tem opozoril, da lahko zaradi velikanskega vpliva, ki ga ima na otroke in mladostnike Logan Paul, starši ali otroci misleč, da gre za nenevarno brezalkoholno pijačo, pomotoma kupijo tudi pravo "kofeinsko bombo", kot se je izrazil, njegove besede pa povzema Guardian. "Otroci na družbenih omrežjih vidijo privlačne objave, ki oglašujejo Prime, in ga zato želijo imeti. Težava pa je, da se glede vsebnosti kofeina z njo ne more primerjati niti Red Bull," je še dejal Schumer.

Kaj vsebuje Prime?

Po podatkih, dostopnih na spletni strani pijače, ki jih povzema portal N1, ena pločevinka energijske pijače Prime Energy (približno 3,5 decilitra) vsebuje kar 200 miligramov kofeina. To je približno toliko, kolikor ga je v šestih primerljivo velikih pločevinkah kokakole oziroma dveh pločevinkah Red Bulla. Povprečna gazirana brezalkoholna pijača sicer vsebuje od 30 do 40, skodelica kave pa 100 miligramov kofeina.

Guardian ob tem piše, da predstavniki podjetja Prime v svoj zagovor navajajo, da je tako na njihovi spletni strani kot na pijači Prime Energy jasno napisano, da ni priporočljiva za otroke in mladostnike, mlajše od 18 let.

"Otroci na družbenih omrežjih vidijo privlačne objave, ki oglašujejo Prime in ga zato želijo imeti."
Večer

Ponekod prepoved prodaje

Zaradi prevelike vsebnosti kofeina so prodajo energijske različice že prepovedali v nekaterih zveznih državah Kanade, kjer je količina kofeina v pijačah omejena z zakonom, pa poroča CBC. Zaradi opozoril pediatrov so pijačo že prej prepovedale tudi številne šole v Veliki Britaniji in Avstraliji. Pijača, ki je postala statusni simbol, lahko sicer pri otrocih povzroči vrsto zdravstvenih težav. Vse od težav s srcem, pojavijo se lahko prebavne težave, pa nespečnost, tesnoba, slabost. Strokovnjaki medtem opozarjajo, da niti brezkofeinski Prime Hydration ni najbolj primeren za otroke.

Evforija sedaj zajela tudi Slovenijo

Priljubljenost pijače ni ostala le med tujimi najstniki, od letošnjega poletja je eden najbolj zaželenih artiklov tudi med Slovenci.
Večer

Pijača pa ni priljubljena več zgolj med tujimi najstniki, od letošnjega poletja je namreč eden najbolj zaželenih artiklov tudi med slovensko mladino. Govorili smo z nekaj starši mladoletnih otrok in vsi so v en glas potrdili, da je pijača trenutno nadvse priljubljena v šolah.

Pri nas sta sicer dostopni tako ameriška kot britanska različica, najlažje ju razločimo po tem, da ima ameriška navedene podatke v oz in ml, britanska pa zgolj v ml.

Hidracijska pijača Prime je pri nas na voljo v trgovinah Interspar Slovenija. Na voljo je pet okusov (Prime Lemon Lime, Prime Ice Pop, Prime Blue Raspberry, Prime Meta Moon ter Prime Tropical Punch). Cena za pollitrsko plastenko pa je 5.99 evra. V spletnih trgovinah, ki so specializirane za prodajo ameriških izdelkov, pa je mogoče najti tudi Prime Energy.

Kako poteka prodaja, smo vprašali pristojne v Sparu Slovenija. Kot so pojasnili, so na trgu energijski in športni napitki znamke Prime, vendar so v njihovih trgovinah ponudili le različico športnih napitkov Prime (hydration, 500 ml) petih različnih okusov. "Trendovski napitek znamke Prime smo v omejenih količinah ponudili v vseh naših trinajstih trgovinah Interspar v petek, 13. oktobra. Nad odzivom kupcev smo presenečeni, saj smo v treh dneh izdelke že skoraj razprodali, ponudbo pa smo komunicirali predvsem na družbenih omrežjih. Velik odziv smo zabeležili predvsem na platformi TikTok," pravijo v Sparu, kjer opažajo, da so kupci napitkov Prime povečini mladi (prevladujejo osnovnošolci) oziroma njihovi starši.

Kako energijska pijača vpliva na vaše telo?

Energijske pijače so priljubljene po vsem svetu, a kakšni so njihovi vplivi na naše počutje in zdravje? Trideset minut po zaužitju energijske pijače boste zaradi stimulativnega učinka velikih odmerkov kofeina morda doživeli hitro povečanje budnosti in izboljšano koncentracijo. Vaš srčni utrip in krvni tlak se lahko zvišata, kar vam lahko da občutek povečane energije. A začetni val lahko povzroči tudi nemir, tremo in v nekaterih primerih palpitacije, piše BBC Science Focus.

Po eni uri od zaužitja so najvišje ravni kofeina v vašem krvnem obtoku morda že mimo. To lahko pomeni, da boste morda začutili nenaden padec energije, kar lahko povzroči občutek utrujenosti, razdražljivosti in celo glavobole.

Po dvanajstih urah se je večina kofeina verjetno presnovila in izločila iz telesa. A dolgotrajni učinki zaužite pijače lahko vplivajo na vaš spanec. V kolikor redno uživate pijače, ki vsebujejo kofein, se lahko na tej točki pojavijo nekateri odtegnitveni simptomi, kot sta glavobol in razdražljivost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta