Pred 50 leti v Večeru: Katera pijača povzroča najhujšega mačka?

Rezultat je presenetil tudi strokovnjake: Najmanjši učinek je imel čisti alkohol. Najhujšega mačka je povzročil konjak ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
20. avgust 1973

Po vodki ni "mačka"

LONDON — Pod vodstvom londonskega znanstvenika G. Pavana so na zdravstveni šoli bolnice v Middlesexu raziskovali učinek alkohola na dvajsetih osebah. Glavna tema je bila: Katera pijača povzroča najhujšega "mačka"? Rezultat je presenetil tudi strokovnjake: Najmanjši učinek je imel čisti alkohol. Najhujšega "mačka" je povzročil konjak, sledijo mu pa rdeče vino, rum in viski. Brinjevec in belo vino nista prinašala posledic. Vodka je učinkovala kot čisti alkohol, torej brez posledic.

21. avgust 1973

Ugrabitev ni uspela

TRIJE MLADI AVANTURISTI, KI JIH JE MIKAL MILIJON DOLARJEV, SO SE V DVEH URAH ZNAŠLI V ROKAH VARNOSTNIH ORGANOV

Brnik - Organi notranjih zadev SR Slovenije so včeraj dopoldne zasledili in kmalu tudi ujeli skupino treh oboroženih avanturistov, ki so nameravali na letališču Brnik ugrabiti potniško letalo DC 10 ameriške družbe Trans International. Računali so, da bodo ugrabljeno letalo usmerili v kakšno južnoameriško ali afriško državo in zanj zahtevali milijon dolarjev odkupnine. Namestnik republiškega sekretarja za notranje zadeve Anton Cof je sinoči na tiskovni konferenci izjavil, da so skupino, v kateri so bili Dušan Čirin (24 Iet), Milan Gasparini (19 let) in Goran Miše (21 let), vsi iz Ljubljane, opazili včeraj ob 9.15. Še dopoldne so vse tri ujeli.

Mladi avanturisti so bili oboroženi z avtomatskim orožjem, do katerega so prišli prejšnjo noč, ko so vlomili v Ljubljani. Vse tri so zasliševali sinoči do 23. ure, ko so jih dali v preiskovalni zapor. Postopek sedaj vodi kranjski preiskovalni sodnik Jože Pavlič. Za poskus ugrabitve jim bodo sodili po noveli kazenskega zakonika, ki predvideva za to kaznivo dejanje najstrožjo zaporno kazen - 15 let strogega zapora. Namestnik republiškega sekretarja za notranje zadeve Anton Cof je poudaril, da njihov sekretariat ni bil brezbrižen do pogostih ugrabitev letal v tujini in do anonimnih prijav o možnih ugrabitvah pri nas. Zaradi tega so že pred časom sprejeli vrsto varnostnih ukrepov za preprečitev takšnih dejanj. "Učinkovitost teh ukrepov se je pokazala včeraj v akciji organov notranjih zadev Slovenije na Brniku," je poudaril Anton Cof.

31. julija smo v Večeru objavil posnetek DC 10 ameriške družbe Trans International, ki je pripeljalo na Brnik 360 ameriških turistov slovenskega rodu. To je največje letalo, ki je doslej pristalo na brniškem letališču in prav tega so hoteli včeraj ugrabiti. M. B.

21. avgust 1973

Rogaška Slatina - kje je to?

Beograjska Politika poroča, da je turist obhodil te dni skoraj vse beograjske turistične agencije z željo, da bi dobil podrobnejše podatke o možnostih dopusta v Rogaški Slatini. Čeprav poznajo Rogaško tudi zunaj naših meja, v Beogradu ni dobil nobenih podatkov zanjo. Politika k temu pravi, da se agencije raje ukvarjajo s prodajo "paket aranžanajev" in še to omejeno na manj krajev.

22. avgust 1973

Dražji avtomobili

NAJVEČJO PODRAŽITEV NAPOVEDUJEJO FIČKU

Ker so domači proizvajalci osebnih avtomobilov že več mesecev zahtevali višje cene, zadnji čas ni bilo na tržišču nekaterih avtomobilov. Današnji zagrebški Vjesnik poroča, da so v načelu sprejeli zahtevo domačih proizvajalcev za višje cene, odobriti pa jih morajo republiški in pokrajinski izvršni sveti. Za koliko se bodo avtomobili podražili in kdaj? Zanesljivega odgovora še ni. Menijo, da podražitve ne bo pred 1. septembrom in da bo različna. Najbolj se bo podražil fičko v primerjavi z drugimi modeli Crvene zastave. UNIS pa že sprejema dinarska vplačila za VW (model 1300 velja 58.000 dinarjev, dobava oktobra). Domnevajo, da se avtomobili ne bodo podražili v najvišjem zahtevanem znesku, ker je sezona že mimo, 1. septembra pa tudi začnejo veljati olajšave pri carini za rabljene avtomobile, če jih uvažajo zdomci.

23. avgust 1973

Od filma po bližnjici do knjige

Knjižničarji in prodajalci knjig v Mariboru ugotavljajo, da televizija pa tudi kino dobro vplivata na prodajo in izposojo leposlovnih knjig, po katerih so bili narejeni filmi ali televizijske nadaljevanke. Odkar smo na televiziji videli filmsko nadaljevanko po romanu Ivana Tavčarja Cvetje v jeseni, je za to Tavčarjevo leposlovno delo toliko zanimanja, da so vsi izvodi knjige, ki jih premore mariborska knjižnica, nenehno pri bralcih, medtem ko svoj čas za to knjigo skoraj ni bilo večjega zanimanja. Po nadaljevanki Vojna in mir je med bralci tudi za to knjigo veliko povpraševanje. Izredno zanimanje pa je v zadnjem času za znano delo Jaroslava Haška Dobri vojak Švejk, in sicer na račun nadaljevanke, ki jo je ljubljanska televizija odkupila od avstrijske televizije. B. P.

24. avgust 1973

Jutri otvoritev pomurskega sejma

VELIKA IZBIRA KMETIJSKE MEHANIZACIJE IN MOŽNOSTI POCENI NAKUPA VSEH VRST POTROŠNIŠKEGA BLAGA

Direktor pomurskega sejma Herbert Šeher je v sredo popoldne sklical novinarsko konferenco, na kateri so organizatorji seznanili časnikarje z zadnjimi pripravami na to veliko prireditev, ki poleg zametkov pregleda gospodarske aktivnosti Pomurja in mednarodne uveljavitve vse bolj dobiva tudi značaj specializirane kmetijsko-živinske sejemske prireditve. Predstavilo se je tudi nekaj večjih delovnih organizacij, ki bodo sodelovale na sejmu, beseda pa je tekla še o prihodnosti sejma in o spremljajočih turistično zabavnih prireditvah.

KK Radgona, ena od največjih kmetijskih organizacij Pomurja, bo na sejmu predstavila kompletne linije za pridelovanje pšenice in koruze, za spravljanje sena, stroje za razvoz hlevskega gnoja, gradbeno opremo, traktorje in motorne kosilnice. Vse razstavljene kmetijske stroje bo moč kupiti za dinarje, posebno razveseljivo pa je dejstvo, da bo letos izbira bolj pestra in boljša, kot je bila lani. Jeklotehna bo predstavila kompleten proizvodni program Gorenja, belo tehniko in drobno kmetijsko mehanizacijo, INA pa bo razstavila umetna gnojila.

Trgovsko podjetje Merkur, ki bo predstavilo proizvodnjo KIK Pomurka, VŽK Ljutomer, Gramexa iz Ljubljane, Mure iz Murske Sobote, Beltinke iz Beltincev in Indipa iz Lendave, je za obiskovalce sejma pripravilo nekaj lepih presenečenj. 29. avgusta bo modna revija, prodajali bodo znana ljutomerska vina; močno pa bodo znižali cene moški in ženski konfekciji, jopicam in perilu.

Ne gre pozabiti, da se bo v posebnem skupnem paviljonu predstavilo okoli 20 avstrijskih podjetij in da bo za obiskovalce sejma vsak dan dovolj zabave in razvedrila. Pomurski sejem bodo odprli jutri ob deseti uri, vrvico bo prerezal Rudi Čačinovič, podpredsednik republiškega izvršnega sveta. -mm

Arhiv Večera
25. avgust 1973

Izpraznjeni prvi kozarci

MARIBORSKI TALIS - TRIKRATNI ŠAMPION

Rudi Čačinovič, podpredsednik slovenskega izvršnega sveta, je včeraj popoldne na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odprl 19. mednarodni sejem vina, žganih pijač, sadnih sokov in opreme "Vino '73". "Gre za zdravo tekmovanje proizvodov domačih in tujih proizvajalcev, gre za nenehno izboljševanje kvalitete, za srečanje, ki naj pripomore k razvijanju specializacije, tehnologije, za racionalnejše in naprednejše tehnične in finančno komercialne rešitve, predvsem pa naj bi srečanja proizvajalcev in proizvodov na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču koristila tudi za boljše prodiranje na tuja tržišča," je dejal Rudi Čačinovič v otvoritvenem govoru. Podpredsednik ljubljanske mestne skupščine Sergej Vošnjak pa je v pozdravnem govoru menil, da bo "treba še mnogo prizadevanj, da bo vino postalo sestavni del prehrane, kar je tudi najboljša pot za odstranjevanje tistih negativnih posledic, ki jih povzroča alkohol". Zvečer so številni gostje izpraznili prve kozarce. Na pokušnji je največ zanimanja kajpada za tiste pijače, ki so dobila najvišja priznanja. Med 637 vinskimi vzorci so razdelili sedem nazivov šampion. Od domačih proizvajalcev sta jih prejela koprska Agraria za svoj merlot in ormoški obrat Slovenija vina za peneče se vino club slovin. Kar tri šampionska odličja (od štirih) so med žganimi pijačami odšla v Maribor. Prejel jih je Talis za cassis liker, boonekamp in viljamovko. Pri sadnih sokovih velja največ grand prix. Od petih so dva prisodili ajdovskemu Fructalu za breskov in ribezov sok. Ljubljanski vinski sejem bo odprt do prihodnje sobote. M. B.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta