Upravljanje Petrola: SDH želi odgovore do 30. oktobra

(sta)
28.10.2019 17:05

Nadzornikom Petrola poslali poziv za razjasnitev zadnjih dogodkov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zakaj je moral oditi Tomaž Berločnik? 
Iztok Pipan

Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki jo vodi Gabrijel Škof, je danes skladno z vladnim navodilom nadzornemu svetu Petrola poslala poziv, da pojasni razloge za dogodke iz prejšnjega tedna. Ob tem je nadzorni svet prosila, naj isti poziv prenese tudi članom nekdanje uprave, ki so sporazumno odšli s položaja. "Tako kot od vseh nadzornih svetov se tudi od nadzornikov Petrola pričakuje, da delujejo v interesu družbe," je medijem povedal Škof. Kot so naknadno sporočili iz SDH, pričakujejo pojasnila nadzornega sveta najpozneje do 30. oktobra. Uprava SDH tako skledi navodilu vlade kot skupščine upravljavca državnega premoženja.
Uradni razlog za odhod uprave, kot ga je javnosti predstavila dosedanja predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popović, so razhajanja glede izpolnjevanja strategije družbe.
"Težko verjamem, da določena omrežja nimajo prstov pri tem," je dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, pri čemer ni želel špekulirati, za katera omrežja naj bi šlo. V LMŠ po Golubovićevih besedah pozdravljajo premierjevo zahtevo, da SDH pridobi informacije o razlogih za odhod Petrolove uprave. "Ni primeren način, da se takšne stvari tako izpeljejo. Če je nadzorni svet menil, da je uprava naredila karkoli narobe, bi moral o tem obvestiti javnost in sprejeti ustrezne odločitve," je poudaril in napovedal, da bodo o tem spregovorili tudi v koaliciji.
Iz stranke SD so v luči tega že v soboto sporočili, da niso vpleteni v menjavo Petrolove uprave. "Nadzorni svet družbe je pri sprejemanju odločitev avtonomen in zanje tudi odgovarja," so zapisali in dodali, da so jim znane le informacije iz medijev. Vodja poslanske skupine NSi Jernej Vrtovec meni, da se v Sloveniji v skoraj 30 letih države nismo naučili, kaj je to korporativno upravljanje. "Še vedno ne znamo upravljati z državnimi podjetji in to ponovno dokazujemo na Petrolu," je dejal.
V NSi se nadejajo, da bo več o menjavi znanega tudi po seji komisije DZ za nadzor javnih financ, katere sklic so zahtevali kmalu po zamenjavi uprave Petrola. Nanjo so po Vrtovčevih besedah vabljeni tako SDH kot tudi finančni minister Andrej Bertoncelj in premier.
Po nekaterih informacijah bi bili lahko razlog tudi nekateri posli v državah nekdanje Jugoslavije. Omenja se nakup dela energetske dejavnosti, ki se ukvarja s poslovanjem s plinom in električno energijo, od hrvaške družbe Crodux. Ta je v lasti upokojenega hrvaškega generala Ivana Čermaka. Neuradno naj bi bili posel in tudi nekateri drugi načrtovani prevzemi v regiji, kot so bili zastavljeni, po oceni nadzornikov finančno prevelik zalogaj.
Petrol naj bi sicer po napovedih danes popoldne prek spletnih strani Ljubljanske borze objavil dodatna pojasnila za delničarje, saj mora po zakonu zagotavljati enakomerno obveščenost lastnikov kapitala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta