Upravna enota Ljubljana v ponedeljek začenja stavko

M.R., K.B., STA
09.11.2018 16:21

Zaposleni na Upravni enoti Ljubljana na Tobačni ulici bodo v ponedeljek začeli stavkati, in sicer tako da ob zaključku uradnih ur ne bodo več delali s strankami, ki so sicer že prej stale v vrsti in čakale na obravnavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Upravna enota Ljubljana
Robert Balen

Izvršni odbor sindikata delavcev Upravne enote Ljubljana ob tem poudarja, da so glavni razlog za stavko nevzdržne razmere, ki trajajo že najmanj 10 let. Ob tem naj bi bila tudi kršena delovna zakonodaja. V primeru, da se vodstvo upravne enote in ministrstvo za javno upravo ne bosta primerno odzvala, bodo stavko še zaostrili. To so pripravljeni storiti do te mere, da se bo dalo na okencih popolnoma ustavilo. Zaenkrat bodo ob ponedeljkih, torkih in četrtkih delali "le" do 18. ure, ob sredah do 19. ure, ob petkih pa do 14. ure. 
Že septembra smo poročali o razmerah na ljubljanski upravni enoti. Takrat nam je generalnega sekretarka Sindikata državnih organov Slovenije Ana Jakopič povedala, da število strank v zadnjih letih narašča. In letos je bilo prvič, da predaha v obsegu dela ni bilo niti v poletnih mesecih. Dodali so tudi, da se že več let dogaja, da delavci v popoldanskih izmenah ostajajo na delovnem mestu do uro in pol dlje, kot je predvidena delovna prisotnost. Uradniki morajo namreč sprejeti vse stranke, ki so do zaključka uradnih ur dobile listek, ki določa vrstni red obravnav pri uradni osebi. Tako se delo zaposlenim podaljša tudi do 21. ure. 
Ljubljanska upravna enota je pojasnila, da je načelnik upravne enote tako lani kot letos za najbolj obremenjene mesece odobril izplačilo povečanega obsega dela. Hkrati naj bi imeli zaposleni tudi možnost, da nadure koristijo kot proste ure. A sindikat ob tem opozarja, da so izplačila zaradi povečanega obsega ur redka glede na pogostost nadurnega dela. Hkrati pa še, da se delavcem briše presežek ur, ki je nad 20 urami mesečno, izkoriščenje prostih ur pa je tudi odvisno od odobritve nadrejenih.

Kaj bo storil načelnik?

Načelnik ljubljanske upravne enote Lovro Lončar je poudaril, da so vse ure po koncu uradnih ur evidentirane, v okviru razpoložljivih finančnih sredstev pa zaposlenim v najbolj obremenjenih mesecih izplačajo dodatek za povečan obseg dela. To je potrdil tudi Stanković, a poudaril, da to niso redna izplačila.
Lončar je poudaril, da razumejo zaposlene, saj se s povečanim številom strank na upravni enoti srečujejo že dlje časa. Za reševanje so sicer sprejeli tudi nekaj ukrepov, kot so predodelovanje zadev in preusmerjanje strank na druge upravne enote, govorili pa so tudi o drugih sistemskih ukrepih, ki po njegovih besedah niso v pristojnosti upravne enote.
Na ministrstvu so zapisali, da je nastala situacija v pristojnosti načelnika upravne enote in se primarno rešuje z dogovori s predstavniki sindikata. Pri rešitvi nastalega položaja intenzivno sodeluje tudi ministrstvo pri zagotovitvi finančnih, kadrovskih (tudi s povečanjem števila zaposlenih), organizacijskih ter delovno pravnih pogojev za normalizacijo poslovanja.
Prepoznavajo, da ima upravna enota Ljubljana kot najbolj naseljeno območje v državi določene posebnosti, ki so podlaga za drugačno urejanje uradnih ur in delovnega časa uslužbencev na okencih, na katerih se posluje s strankami neposredno.
"Ukrepi za izboljšanje delovnih pogojev zaposlenih na uprave enote Ljubljana in obvladovanje izrednega povečanja strank na določenih področjih dela, zlasti na področju obravnave tujcev, se uvajajo in se bodo uvajali v dogovoru z vodstvom upravne enote in ob sprotnem obveščanju zaposlenih ter obveščanju javnosti," so zapisali.
Kot so pojasnili, so ukrepi lahko tako organizacijske kot delovno pravne narave, na primer preusmerjanje strank na druge upravne enote, ustrezno nagrajevanje povečanih obremenitev in dela preko delovnega časa zaposlenih, kot skrajni ukrep tudi možnost spremljanja števila strank, ki jih je še možno dnevno obravnavati ali obravnavati v določenem časovnem obdobju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta