Urbanijo je v analizi poročanja RTV Slovenija zmotila tudi predstavitev znanstvene monografije Pravica do abortusa

B.P.
19.01.2022 11:13

Če ste mislili, da se vladni urad za komuniciranje v svojih rednih analizah poročanja RTV Slovenija ukvarja zgolj z informativnimi vsebinami javnega servisa, ste se zmotili ... In kaj o vladnih analizah pravijo Andrej Grah Whatmough, Mirko Štular in Manica Janežič Ambrožič?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Uroš Urbanija (desno)

Robert Balen

Vladni urad za komuniciranje, ki ga vodi Uroš Urbanija, je objavil svojo redno analizo poročanja RTV Slovenija, tokrat za obdobje med desetim in šestnajstim januarjem. In med analiziranimi informativnimi oddajami, kot so Studio city, Dnevnik, Druga jutranja kronika, Odmevi ..., zagotovo izstopa oddaja Glasovi svetov, ki je na sporedu tretjega programa javnega radia ARS. "V prenesenem pomenu lahko govorimo o svetu znanosti, tehnike, vesolja, jezika, vzgoje, prava, matematike, preteklosti itd. Oziramo se za tistimi vsebinami, ki so nam potrebne ali koristne v 'realnem času'," lahko preberemo v predstavitvi radijske oddaje.

V oddaji so 12. januarja sicer spregovorili o pravici do abortusa, v objavi na spletu pa so vsebino podnaslovili z besedami, da je "Slovenija v odnosu do splava med najbolj liberalnimi državami". In dodali: "Glede na raziskave 72 odstotkov ljudi v Sloveniji podpira pravico do abortusa. Slovenija se tako po naklonjenosti do pravice do izbire uvršča med najbolj liberalne države, s skandinavskimi državami in Francijo. Po številu splavov pa je Slovenija na repu Evrope. 20. stoletje je bilo obdobje izjemnih sprememb na področju seksualnosti in reprodukcije. Redni ginekološki pregledi, zanesljiva kontracepcija in svobodno odločanje o rojstvih otrok so močno izboljšali zdravje in kakovost življenj žensk. V 21. stoletju pa se vračamo v preteklost, saj je žensko telo z vse večjimi pritiski na krčenje reproduktivnih in seksualnih pravic, med njimi najbolj na pravico do abortusa, spet polje boja za enakopravnost. Zakaj? Na to vprašanje celovito odgovarja znanstvena monografija Pravica do abortusa, ki je izšla pri založbi FDV Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani. Za oddajo Glasovi svetov smo se pogovarjali z dr. Tanjo Rener in dr. Metko Mencin, ki sta z dr. Ano Kralj, dr. Vesno Leskošek in dr. Mirjano  Nastran Ule soavtorici znanstvene monorafije."

In kaj je zmotilo Ukom oziroma Urbanijo, da so omenjeno oddajo uvrstili v svojo redno analizo? "Izrazito enostranski prikaz izjemno pereče tematike. Ker ne gre za propagandno oddajo oz. plačano oddajo, so očitno namensko iz pogovora izključili katerega koli vidnega predstavnika Gibanja za življenja kot najbolj znane organizacije v Sloveniji, ki brani življenja tudi nerojenih otrok," lahko preberemo v analizi. 

Kaj o vladnih analizah pravijo Andrej Grah Whatmough, Mirko Štular in Manica Janežič Ambrožič?

Andrej Grah Whatmough, RTV Slovenija, direktor, predsednik (foto: Miloš Ojdanič)
Miloš Ojdanič

Mirko Štular

Tit Košir
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta