Novinarska združenja na RTV Slovenija obsojajo vmešavanje Ukoma v uredniško politiko javnega servisa

B.P.
17.12.2021 16:27

Državni zbor o članih programskega in nadzornega sveta RTVS na izredni seji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Direktor Ukoma Uroš Urbanija (desno)

Robert Balen

Potem ko smo nekateri mediji razkrili, da vladni urad za komuniciranje (Ukom) pod vodstvom Uroša Urbanije analizira poročanje RTV Slovenija - v Večeru smo objavili tudi številne opombe, ki jih je vladna služba dala na novinarske vsebine javnega servisa -, so se oglasili v kolektivu informativnega programa Televizije Slovenija.

Kot so sporočili, obsojajo vmešavanje urada vlade za komuniciranje v uredniško politiko RTV Slovenija. "Javna objava klipingov z vsemi pripombami to vsekakor je. Razumemo, da medijsko poročanje podrobno spremljajo vse vlade in politične stranke, in tudi to, da si vsi želijo, da bi se o njih poročalo čim več in čim lepše, ne razumemo pa, da pripombe objavljajo javno in tako izvajajo pritisk na urednike in novinarje," so še sporočili. Ukom je namreč v sredo na svoji spletni strani objavil celotno "medijsko analizo o poročanju RTV Slovenija" za november. 

PREBERITE, kaj Urbanija ugotavlja glede poročanja RTV Slovenija

Po naših informacijah so takšno potezo vladnega urada obsodili tudi v ostalih novinarskih združenjih na javnem servisu (Aktiv novinarjev informativnega programa TV Slovenija, Aktiv novinarjev Radia Slovenija, Aktiv MMC, Koordinacija novinarskih sindikatov), o čemer so obvestili tudi generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, predsednika programskega sveta Cirila Baškoviča in varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev Ilinko Todorovski.

Po njihovem mnenju skuša Ukom vplivati na uredniško politiko, ko analizira novinarske prispevke ter vsebinsko opredeljuje "zaželene" in "nezaželene" sogovornike. Vse skupaj razumejo kot neposreden poskus cenzure in ukinitve neodvisnega poročanja RTV Slovenija. Vodstvo javnega zavoda in programski svet zato pozivajo, da tovrstne pritiske vladnih predstavnikov javno zavrneta ter tako spoštujeta uredniško in novinarsko avtonomijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta