"Jože Možina ni bil nikoli povabljen v Studio city." Zakaj Uroš Urbanija analizira poročanje RTV Slovenija in kaj ugotavlja?

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
08.12.2021 10:47

"Zahvaljujemo se Vam za obravnavo naše analize poročanja RTV Slovenija. V priponki pa Vam pošiljamo še analizo do 19. 11. 2021 v upanju, da Vam bo pomagala pri Vaših nadaljnjih aktivnostih." S takšnimi besedami je direktor vladnega urada za komuniciranje Uroš Urbanija poslal dopis vodstvu RTV Slovenija. Kaj so na Ukomu analizirali in s kakšnim namenom ter kaj so ugotovili in zapisali?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Uroš Urbanija (desno) in Peter Šuhel, vodja Janševega kabineta

Robert Balen

"Enostranski prikaz, manjka odziv Ukom." "Predstavitev argumentov, ko je v studiu prisotna samo ena stran, druga pa povzeta iz izjave, ni enakovredna." "Ob poročanju TVS z vrha v Glasgowu opozarjamo še na dejstvo, da v nobenem prispevku niso bila omenjena bilateralna srečanja PV Janše, niti tisto z ameriškim predsednikom Bidnom." "Gosta Odmevov je voditelj predstavil kot Primoža Cirmana iz spletnega raziskovalnega portala Necenzurirano in doktorja Petra Gregorčiča, raziskovalca in predavatelja na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani, aktivnega državljana, pred leti enega izmed pobudnikov za ustavno presojo tedanjega javnega financiranja zasebnih osnovnih šol, zdaj pa tudi političnega komentatorja. Vsekakor je voditelj zamolčal pomembna dejstva glede Cirmana - ni omenil, da je v konfliktu interesov, saj je dela za medijski imperij M. Odlazka, ki ga je minister Vizjak označil kot del 'smetarske mafije'. Ko novinar zamolči pomembna dejstva za razumevanje zgodbe, jasno krši tudi novinarski kodeks." "Enostranki prikaz. V studiu je bila zgolj predsednica SD Tanja Fajon. voditelj ne postavi niti enega vprašanja predsednici glede njihovega nasprotovanja ukrepom in neupoštevanja stroke (od mask do najnovejših pozivov za proteste)" "Tipično enostranski pogled na spolno (ne)enakost z napadi na ministrico za šolstvo." "Gre za hude obtožbe, odziva nasprotne strani pa novinar ni objavil niti sporočil, da jih morebiti ni dobil. (So pa naslednji dan v prispevku dali besedo tudi Travnerju)" "Niso iskali odziva MF (objava kratkega odziva zgolj na MMC)" "Ključni del zgodbe, da tudi strokovnjaki opozarjajo, da gre za lepljenko, zamolčijo." "Na TV zamolčali odziva PV na tviterju. Njegov odziv na tviterju objavi le MMC." "Poročanje s protestov, pri katerih se ne ve, ali novinar nastopa v vlogi udeleženca na protestih ali kot novinar. Standardni prikaz petkovih protestnikov. Ni transparentne uredniške politike, katere proteste se pokriva, katerih pa ne. O protestnikih pred stavbo RTV se več mesecev ni poročalo." "Enostranski prikaz. Niso poiskali vladnega odziva. Podkupnine Thalerja primerjajo z Vizjakovimi prisluhi, četudi to nima nobene veze." "Izrazito enostranska izbira NVO-jev, brez izpostavitve, kdo sploh so." "Enostranski prikaz. Jože Možina je napisal podobno knjigo kot zakonca Hribar, a ni bil nikoli povabljen v Studio City."

To je le nekaj (nelektoriranih) opomb, ki jih je vladni urad za komuniciranje (Ukom) pod vodstvom Uroša Urbanije podal na novinarske vsebine Radiotelevizije Slovenija, objavljene oktobra in novembra. V analizi so med drugim navedene oddaje Dogodki in odmevi, Dnevnik, Studio city, Slovenska kronika, Tarča, Poročila ob 17. uri …

V vladni službi so se po tem, ko so zahtevali podatke o uredniških odločitvah Slovenske tiskovne agencije, se zanimali o številu in dolžini intervjujev ter se spraševali, zakaj agencija ni objavila določene informacije, očitno na podoben način lotili še javnega servisa. Dopis z naslovom "Zahvala in analiza poročanja RTV Slovenija do 19. 11. 2021", ki ga hranimo v uredništvu, je bil sicer naslovljen na generalnega direktorja javnega zavoda Andreja Graha Whatmougha, programska direktorja Mirka Štularja in Valentina Areha ter predsednika programskega sveta Cirila Baškoviča in člane sveta. V dopisu lahko med drugim preberemo: "Zahvaljujemo se Vam za obravnavo naše analize poročanja RTV Slovenija. V priponki pa Vam pošiljamo še analizo do 19. 11. 2021 v upanju, da Vam bo pomagala pri Vaših nadaljnjih aktivnostih."

Andrej Grah Whatmough in Uroš Urbanija

Katja Kodba/Rtv Slovenija

V generalnem vodstvu RTV Slovenija so nam potrdili, da so doslej prejeli tri take analize in da so jih pozorno prebrali. Poudarjajo pa, da je RTV Slovenija pri snovanju programa in vsebin dolžna slediti programskim standardom RTV Slovenija, poklicnim merilom in načelom novinarske etike RTV Slovenija ter drugim smernicam za poklicno in etično ravnanje javnega medijskega servisa. "V okviru RTV Slovenija sicer deluje tudi samostojen in neodvisen institut varuha pravic gledalcev in poslušalcev, ki skrbi, da se ustvarjalci programskih vsebin držijo poklicnih meril in standardov, torej je ta tudi tisti, ki opozarja na morebitne odklone od že omenjenih meril in standardov," so še sporočili s Kolodvorske. 

Spomnimo, programski svet RTVS je v ponedeljek za varuhinjo pravic gledalcev in poslušalcev v novem petletnem mandatu izbral novinarko Primorskih novic in predavateljico na višji strokovni šoli Sežana Marico Uršič Zupan. Zanjo je glasovalo 14 od 27 navzočih članov sveta. Aktualna varuhinja Ilinka Todorovski, ki se je prijavila tudi za nov mandat, je dobila 12 glasov. Mandat se ji izteče 17. januarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.