(FOTO) Mariborska dijakinja na sodišču zaradi protesta: "Z oblastjo, ki se boji svojih otrok, je nekaj hudo narobe"

Barbara Bradač Barbara Bradač
15.04.2021 19:55
Pred sodnika za prekrške je stopila prva mariborska dijakinja zaradi udeležbe na februarskem protestu, ko so mladi zahtevali izobraževanje v šoli. Sodnik še ni sprejel odločitve, odvetnik predlaga ustavitev postopka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

V Cafovi 1, kjer je prekrškovni oddelek Okrajnega sodišča v Mariboru, se bo odvijala izjemno pomembna obravnava, je danes dala vedeti policija s svojo številčno prisotnostjo. A pred sodnika za prekrške je stopila le dijakinja, ki je letos februarja mirno in ob upoštevanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa še z drugimi mladimi izražala nujnost po izobraževanju v šolskih klopeh. Na Trgu svobode v Mariboru je držala v rokah transparent z napisom Zahtevamo šolo. Obdolžilni predlog so mariborski policisti spisali zoper njo in še dva mladoletna dijaka, ker naj bi s svojim ravnanjem kršili zakon o nalezljivih boleznih, ki govori (tudi) o prepovedi zbiranja na javnih krajih.

Pred sodiščem so se v Dajino podporo zbrali podporniki, nekateri so prišli tudi iz drugih krajev Slovenije. Okoli sto se jih je nabralo. Med njimi smo opazili direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavino, ravnatelja II. gimnazije Ivana Lorenčiča, profesorico  Emilijo Stojmenovo Duh, tudi nekdanjo profesorico in kulturnico Zoro A. Jurič ... Dijakinjo so na sodišče podporniki pospremili z aplavzom, še gromkejši je bil, ko se je vrnila z obravnave. To zanjo niso enostavni postopki, je dala čutiti, ko se ji je v pogovoru po obravnavi tresel glas in v očeh nabirale solze. Postopek se je danes zaključil brez sodnikove odločitve, zagovornik dijakinje Dino Bauk pa je predlagal ustavitev postopka.

Pred sodiščem ...
Andrej Petelinšek

Odvetnik: Preprečevanje svobode govora

"Postopek je bolj kot v skrb za preprečevanje širjenja virusa usmerjen v preprečevanje svobode govora, širitve javnih stališč in izražanja kritike do sistema, ki je te dijake v resnici pozabil za štiri mesece. Ko pa so bili prisiljeni v to, da se sami oglasijo, jih je izpostavil represivnim sankcijam v odpiranju prekrškovnih postopkov, ki nimajo veliko zveze z zagotavljanjem javnega zdravja, ampak so prej sporočilo vsem, da naj raje ne izražajo kritičnih mnenj," je svoj predlog utemeljil odvetnik.

Dijake je v javno izražanje nestrinjanja s šolanjem na daljavo, ki je za dijake februarja potekalo že četrti mesec v tem šolskem letu, prisilila ignoranca ministrstva za izobraževanje, saj tam zaposleni dva tedna niso našli časa za pogovor s predstavniki civilne iniciative Zahtevamo šolo o nujnem odprtju srednjih šol po modelu C in dodatni prilagoditvi mature. So pa na ministrstvu zadnji trenutek našli prost termin za srečanje prav na tisti dan, ko so dijaki napovedali protest.

Andrej Petelinšek

Sodnik bo, kot je pojasnil odvetnik, sedaj še pridobil nekatere formalne podatke, nato pa, tako predvideva, sledil njegovemu predlogu in postopek ustavil. "Ni smotrno voditi prekrškovnega postopka, katerega moment je predvsem vzgojen, zoper dijakinje in dijake, ki so pokazali državljansko držo in visoko stopnjo odgovornosti. Na shodu so vsi nosili masko, ohranjali razdaljo med seboj v primerjavi z mnogimi predstavniki oblasti in policije, ki se tega skoraj nikoli ne držijo," je še pojasnil odvetnik.

Mladoletniku se po zakonu o prekrških smejo izreči vzgojni ukrepi, globa le v izjemnih primerih. "Ravno zato je ta postopek nesmiseln, to so mladoletniki, ki dodatne vzgoje ne potrebujejo, prej so lahko zgled komu drugemu, odraslim," utemelji odvetnik.{api_embed_photo}655582{/api_embed_photo}

Andrej Petelinšek
(foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
(foto: Andrej Petelinsek)
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Še dva dijaka čaka prekrškovni postopek

Kmalu bosta v razpravno dvorana stopila še dva dijaka, ki ju čaka tak prekrškovni postopek. Že prihodnji teden je na vrsti Matic Gosak. "Absurdno je to, kar se nam dogajala. Zaradi tega, ker smo samo izrazili svoje mnenje, da moramo iti v šolo, sedaj hodimo po sodišču," pravi in dodaja, da je standardna kazen mladoletnim prekrškarjem prav ukrep obveznega obiskovanja šole, je pa njih paradoksalno doletel postopek, ker so želeli nazaj v šolske klopi. Katarina Kolar bi morala imeti obravnavo med aprilskim zaprtjem države, a so jo prestavili. "Zelo žalostno je, da moramo tu stati in da bodo naši otroci v sodni dvorani. Smo pa tudi ponosni, da imajo svoje stališče, da ga izražajo. Pri tem jih tudi podpiramo in jih bomo podpirali do konca," je povedal Katarinin oče Mitja Kolar.

Sicer pa so policisti tistega februarskega dne izdali plačilni nalog in izrekli globo še šestim osebam, nekateri so že plačali 200 evrov, drugi so podali zahtevo za sodno varstvo, med njimi tudi Emilija Stojmenova Duh, a odločitve še ni prejela. Tudi danes so policisti, potem ko se je glavnina zbranih že razkropila, pristopili k nekaterim ali pa so jih ob odhodu iz Cafove ustavili, nato identificirali in popisali.

Podporo dijakom so po februarskem dogodku izrazili predsednik države Borut Pahor, mariborski župan Saša Arsenovič, Sviz in učiteljski zbor mariborske II. gimnazije, tudi Aktiv ravnateljev podravskih srednjih šol in dijaških domov.  

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta