Družina lahko odleti iz Slovenije: Upravno sodišče ugodilo pritožbi na odlok vlade. Mini zmaga aktivnega državljana, se je odzval Zagorc

02.04.2021 17:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lahko se vkrcajo na letalo na brniškem letališču, so odločili sodniki v začasni odredbi.
Robert Balen

Tričlanski senat upravnega sodišča je danes izdal začasno odredbo, s tem pa tožniku, ki ga zastopa odvetniška pisarna Senica, in njegovi družini kljub vladni prepovedi potovanj v države z rdečega seznama dopustil, da zapusti Slovenijo - tako, da se na brniškem letališču vkrca v letalo, so sodniki napisali v sklep. 

"Tožnik in njegova družina lahko svobodno zapustijo državo in uresničujejo ustavno zagotovljeno pravico do svobode gibanja in družinskega življenja," so po odločitvi sodišča sporočili iz Pravne mreže za varstvo demokracije. Naknadno so pojasnili še, da je oseba potovanje načrtovala dlje časa, rezervirala hotel in letalsko karto.

Pravna mreža vladi zdaj predlaga, da v najkrajšem možnem času odlok ustrezno spremeni in s tem prepreči množično vlaganje tožb ter dodatno obremenitve upravnega sodišča.

Na twitterju se je oglasil pravnik dr. Saša Zagorc. Zaenkrat začasna odredba je mini zmaga aktivnega državljana zoper podzakonsko omejevanje pravice zapustiti državo, je tvitnil. Bistveni nauk primera pa, tako Zagorc, da so lahko ob manku zakonodajnega nadzora in prepočasnem ustavnem sodišču tudi redna sodišča učinkovit mehanizem za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. 

Sporen je odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki ga je vlada sprejela na začetku trenutnega lockdowna. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta