V Gorenju čakajo odgovorne in ministre

Rozmari Petek Rozmari Petek
23.04.2020 19:25

Zakaj ob pomoči države vseeno tolikšna odpuščanja? V kakšno prihodnost to vodi? Koliko Velenjčanov bo ostalo brez dela? To je le nekaj strahov, ki jih je vzbudila napoved o enormnem zmanjševanju števila zaposlenih v Gorenju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Napovedi o tisoč manj zaposlenih v okviru proizvodnega dela Gorenja v Velenju in na novo preseljenega "režijskega" dela v Ljubljani so velik udarec predvsem za Velenje. 
Andrej Petelinšek

"Petintrideset let imam delovne dobe v Gorenju in v vseh teh letih nisem doživela večjega razočaranja, kot je tole," opisuje gorenjevka Jasmina Nedić. "Mi smo vedeli, da smo v težavah. Mi smo že pred prevzemom novega lastnika vedeli, da jih imamo. Saj drugače niti ne bi prišlo do prevzema. Ampak ko so prišli s svojimi obljubami, smo pričakovali, da bo uspelo. Smo veliko podjetje, smo pridni delavci. Delali smo sobote, delali nadure, vse, da bi to podjetje uspelo."
Napovedi o tisoč manj zaposlenih v okviru proizvodnega dela Gorenja v Velenju in na novo preseljenega "režijskega" dela v Ljubljani so velik udarec predvsem za Velenje. "V sredo zvečer sem neuradno izvedel, da ima uprava Gorenja namen odpustiti več kot 1000 delavcev samo v obratu v Velenju. Da je še bolj paradoksalno, sem za novico izvedel ravno med postavljanjem mlaja, ki je simbol delavskih pravic. Takšna odločitev je nedopustna, saj bo, če bo izvedena tako, kot naj bi bila načrtovana, povzročila pravo socialno bombo v Velenju," opozarja velenjski podžupan Peter Dermol. Ob tem se, podobno kot delavci, sprašuje, zakaj bi bil razlog za zmanjševanje zaposlenih koronavirus, če pa je država sprejela ukrepe za pomoč gospodarstvu. "In če te spodbude niso dovolj učinkovite za največjega slovenskega izvoznika, ki zaposluje več tisoč ljudi, se nam obeta propad gospodarstva na globalni ravni."

"Ostro se bomo uprli"

"Čudno se nam zdi, da se je ta odločitev o odpuščanju sprejela, še preden je bil objavljen zadnji ukrep vlade," razmišlja tudi prvi sindikalist Gorenja Žan Zeba. Gorenje sicer deloma koristi do sedaj ponujene ukrepe države; nekaj čez 400 ljudi je na čakanju na delo. "Na čakanju je skoraj celotna proizvodnja pomivalnih strojev, ker so odvisni od dobavitelja iz Italije, ki dobavlja košare, ki sedaj stoji," še pravi Zeba. "Kot delavski direktor, kot kadrovnik, kot Velenjčan bi apeliral, dajmo poskušati v času krize narediti vse za ohranitev čim več delovnih mest. Zakaj se ne poslužuje nekaterih drugih možnih variant, na primer skrajšanega delovnega časa, več čakanja na delo, vse, da ohranimo čim več delovnih mest, ne pa na vrat na nos odpuščati. To je popolnoma nesprejemljivo. Proti temu se bomo to pot pa res ostro uprli," dodaja delavski direktor Drago Bahun. Kako, še niso povedali.

Žan Zeba: "Čudno je, da je bila odločitev o odpuščanju sprejeta, preden je bil objavljen zadnji ukrep vlade."
Rozmari Petek

​Poskušali bodo zmanjšati število odpovedi

Ob tem ponovno poudarjajo, da si bodo prizadevali čim bolj zmanjšati število odpovedi z uporabo mehkih metod, kar vključuje dezinvestiranje družb netemeljnih dejavnosti, prenos dejavnosti in s tem tudi zaposlenih na zunanjega izvajalca ter sporazumne odhode in upokojevanja. Obenem bodo menedžerjem plače znižali za od 20 do 50 odstotkov. Sindikat, delavski direktor in občina pa pozivajo državo, naj ob takšnih napovedih tudi sama zavzame stališče, predvsem gospodarski minister in minister za delo. "Od junija 2018, ko je prišel Hisense, pa do konca leta bomo v skupini izgubili okoli štiri tisoč delovnih mest. Na žalost se mi ne postavlja le vprašanje usode teh delovnih mest, postavlja se mi vprašanje usode vseh zaposlenih v Gorenju," je dodal Bahun. "Korona je velik problem, a očitno imamo mi še druge težave." Kot prvo sedaj vsi pričakujejo, da vodstvo šokantno dejstvo samo pove zaposlenim na zborih delavcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta