V Ljubljani odstranili luči, nekatere je zmotil paritveni akt med jelenom in košuto

A.L.
07.12.2018 10:18

Nekateri se letos v prestolnici zgražajo nad posameznimi podobami ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Veseli december je, podobno kot v drugih slovenskih mestih, zaživel tudi v prestolnici. Prešernov trg krasi 17 metrov visoka in 4 tone težka smreka, mesto pa osvetljuje več kot 40 kilometrov pisanih novoletnih luči. "Z letošnjo okrasitvijo avtor Zmago Modic nadgrajuje dosedanje tematske novoletne okrasitve, ki jih je v preteklih letih poimenoval Vesoljna Ljubljana, Pot življenja, Rojstvo oblik, Kozmična Ljubljana, Prinašalci luč, Praznik obstoja, Vmesni čas človeštva. Letošnja okrasitev bo imela kot vsako leto nekaj novosti, preoblikovanj in zamenjav lokacij. Avtorsko svobodno jo je poimenoval Preseki časa," je mogoče prebrati na spletni strani Mestne občine Ljubljana.

Anže Simončič

Sporne luči

A letos se je zataknilo. Po poročanju časnika Dnevnik je bila letos sporna upodobitev paritvenega akta jelena in košute, ki ni doživela niti prižiga lučk. Modic je povedal, da je težavo pričakoval, zato je že vnaprej podal zagovor: "V Ljubljani gre za nadgradnjo ideje Vesoljna Ljubljana in teme življenja oziroma predvsem letos tudi spočetja. Ne brezmadežnega, ker sem na Šuštarskem mostu upodobil jelena, ki koitira s košuto in bodo kot posledica nastale košutke in jelenčki," poroča Dnevnik. Modic je dodal še, da nima "absolutno nič proti desetim ali dvajsetim spolom, kolikor jih menda je, ker pa najbolj poznam ta dva, ki sem ju upodobil, sem se odločil za prav ta dva".
Modic, ki je pričakoval odpor iz skupnosti LGBT, ga je od tam sprva tudi zares dobil. A Jedrt Lapuh Janežič, ki se je konec novembra razpisala na spletni strani LUD literature, je zmotilo nekaj povsem drugega. Znaki XX in XY. Kot je zapisala, jo moti okrasitev "v obliki združenih simbolov za moški in ženski spol, obdana z napisoma XX in XY, z jebenima kromosomoma". Kot še poroča Dnevnik, je avtorica v nadaljevanju pisala o tem, da ne pričakuje, da bo "gospod krasitelj" kdaj razobesil vse izvedljive kombinacije paritvenih spajanj, a se kljub temu sprašuje, čemu služi nazorna upodobitev voščila, "namenjenega prvič, samo parom, drugič, samo heteroseksualnim parom, tretjič, samo heteroseksualnim parom, katerih biološki spol se ujema z družbenim". Nekaj posameznikov LGBT skupnosti torej nista zmotila košuta in jelen, pač pa se je zataknilo že pri simbolih, ki krasijo Stritarjevo ulico.

Kromosomi ostajajo, jelen in košuta odhajata

Epilog? Podobi jelena in košute so odstranili, medtem ko kromosomi ostajajo. Modic je za Dnevnik še pojasnil, da je podobi jelenčka in košute ponoči snel Karel Polak z referata za načrtovanje javnih površin in prenovo na Mestni občini Ljubljana. "Menjavo z drugo instalacijo, torej z dvema amebama, ki visita zdaj, sem potem opravil sam. Zadevo mi je prikazal, češ da so vsi proti, zdaj pa dobivam signale, da to ni res," je Modic povedal za Dnevnik. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta